Helyi közélet

2017.01.15. 14:35

Illatos kabinban pörgették a törölközőt a mesterek

Debrecen - Teljes hazai sikerrel zárult az V. Országos Szaunamester Bajnokság debreceni fordulója szombaton.

Debrecen - Teljes hazai sikerrel zárult az V. Országos Szaunamester Bajnokság debreceni fordulója szombaton.

Kint hideg, hóesés, szürke, kedvetlen idő, bent, a termálfürdő wellness-részlegében fény, meleg, és sok-sok ember, akik az ország legkülönbözőbb részeiről érkeztek, hogy résztvevői, eredmény alakítói legyenek a legrangosabb hazai szaunamester bajnokság debreceni versenyének.

Az előzményekről tudni kell, hogy a Magyar Wellness és Szauna Klub szervezet ebben az évben már ötödik alkalommal rendezi meg a többfordulós magyar bajnokságot. Ennek lényege, hogy a szaunamesterek jelmezbe öltözve, a szaunát mintegy színházteremnek használva, azt feldíszítve 10–15 percben egy-egy, az életből, a zenéből, irodalomból vett jelenetet mutatnak be. Ehhez pedig színészi képességeiket, fényeket, zenéket, illatokat használnak, miközben a törölközőlegyező- és törölközőpörgető-technikájukkal a szaunavendégeknél elért kellemes borzongással fokozzák a drámai hatást vagy éppen az élményt.

Zsebedicsék Ausztriából

A versenysorozat egyik legközkedveltebb helyszíne Debrecen, ahová ezúttal is két-két szaunaszínház-programmal nevezhettek a versenyzők. Bár a havazás kissé „átírta” az indulók listáját, így végeredményben nyolc férfi és három nő küzdött a jobb helyezésekért. A fő téma ezúttal a hungarikum volt, emellet egy szabadon választott programot kellett bemutatni a versenyzőknek. A hungarikum téma igen tág teret adott a versenyzők fantáziájának, hiszen itt a magyar foci dicsőségeinek felelevenítésétől a csángó népzenén át a tudósaink felfedezéséig igen sok mindent láthatott a közönség a negyvenfős szaunában. Míg a feleakkora forró kabinban a mesterek kedvenc programjukat vihették a közönség és egyben a zsűri elé.

A verseny érdekes színfoltja volt az osztrák szaunamesterbajnok, Zsebedics Tibor és felesége, az ugyancsak szaunamester Mária műsora. A szakág világbajnokságát is megjárt házaspár két programot is bemutatott, fergeteges sikerrel.

HBN–KZS


Letisztultabbak a programok

– Egyértelműen látszik a fejlődés a hazai szaunakultúrában, és ennek része a szaunamesterek tevékenysége is – válaszolta kérdésünkre Verebi Zoltán, a versenyt rendező szervezet vezetője, majd azzal folytatta, hogy a felhasznált illatanyagok, a legyezési technikák, a szaunaprogram összeállítása, annak kivitelezése és összhatása, valamint a higiénia évről évre magasabb színvonalú. A zsűri a pontozásnál egyébként ezeket a szempontokat vette figyelembe. A szaunaközönsége is szavazott, tőlük a pontozólapon a műsorról, a legyezésről és az illatokról kértek véleményt.

– Ugyancsak a változás irányát mutatja, hogy egyre letisztultabbak a felöntések, már nincsenek túlzott arcmaszkírozások, díszletek, jelmezek. Sokkal inkább előtérbe kerül a legyezéstechnika és az illat, tehát a külsőségek háttérbe-, a szauna lényege előtérbe kerül – fejezte be Verebi Zoltán.


A verseny legjobbjai

Férfiak:

1. Végh Sándor (Debrecen)

2. Miskolczi Sándor (Egerszalók)

3. Büte Tamás (Balmazújváros)

4. Skita Péter (Debrecen)

Nők:

1. Szép Boglárka (Debrecen)

2. Neumayer Krisztina (Tamási)

3. Jakab Klaudia (Bük)

Csapat:

1. Sauna Team Debrecen (Szép Boglárka, Végh Sándor, Skita Péter, Mészáros Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában