Helyi közélet

2016.12.15. 07:42

Tiszántúli Református Egyházkerület: Egyik munkatársuk sem volt benne

Debrecen - A pórul járt reformátusok biztonságosabb banki rendszert szeretnének.

Debrecen - A pórul járt reformátusok biztonságosabb banki rendszert szeretnének.

Sem a belső vizsgálat, sem a rendőrségi nyomozás nem tárt fel olyan gyanút megalapozó adatot, körülményt, ami miatt valamely tisztségviselőnkkel vagy munkatársunkkal szemben intézkednünk kellett volna – hangsúlyozza a Tiszántúli Református Egyházkerület azután, hogy hétfőn a Debreceni Törvényszéken elkezdődött annak a büntetőpernek a tárgyalása, mely vádlottjai több mint félmilliárd forintot csaltak ki trükkös módon a reformátusoktól. A külföldi bűnözők az egyházkerület oktatási intézményei felújítására kötött szerződések ütemezett kifizetéseinek adatait fürkészte ki.

„Átment” rajtuk a trükk

– Az építési kivitelező által benyújtott számlákhoz a műszaki ellenőr a teljesítési igazolásokat kiállította, az egyházkerület felelős vezetői a számlákat alaki és tartalmi szempont többszörösen ellenőrizték. A bűnözők azonban a kivitelező bélyegzőjét és fejléces papírját is meghamisították, az egyházkerület munkatársait ezzel megtévesztették, így kerülhetett a kivitelezőnek járó összeg a bűnözők bankszámlájára – közölte a Tiszántúli Református Egyházkerület azt követően, hogy az országos sajtó is beszámolt a mások mellett őket is érintő trükkös csalás részleteiről.

A Debreceni Törvényszéken jelenleg két román állampolgárságú vádlott ellen zajló büntetőügy lényege, hogy a csalás elkövetői 2014 januárja és márciusa között több magáncéget és közpénzzel is gazdálkodó szervezetet tévesztettek meg rafináltan. A tettesek információkat szereztek egy sor beruházásról, és úgy adták ki magukat a kivitelező képviselőjeként, hogy a megrendelőket (miként a reformátusokat is) telefonon vagy e-mailben az adott cég bankszámlaszámának megváltozásáról „tájékoztatták”. Az általuk meghamisított logóval, bélyegzővel kiszámlázott szolgáltatási díjakat már erre az „új” számlaszámra kérték (országszerte több számlát nyitottak különböző bankokban). Az egyházkerülettől 515 millió forintot csaltak ki, ebből 118 milliót egy cseh számlán sikerült „utolérni” és visszakapni. A sértettek között van a hajdúböszörményi önkormányzat (30 millió forintot próbáltak kicsalni tőlük, sikertelenül), a Miskolc Városi Közlekedési Zrt.(229 millió, nem ment), a Vértesi Erőmű (60 millió, szintén nem jött össze), a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (11 millió, sikerült) és a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda (8 milliót szereztek meg).

Rések a rendszerben

A bűncselekmény észlelése után – közölte az egyházkerület – azonnal a rendőrséghez fordultunk és a bankfelügyelettől is intézkedést kértünk az elektronikus banki rendszer ilyen típusú bűnözést lehetővé tevő hiányosságának megszüntetéséért. Mint mondták, könyvvizsgáló felkérésével belső vizsgálatot folytattak le, de sem ez, sem a rendőrségi nyomozás nem tárt fel olyan tényt, ami miatt valamely tisztségviselőjükkel, munkatársukkal szemben intézkedniük kellett volna. Bízunk abban – hangsúlyozták –, hogy a most zajló eljárás feltárja a bűncselekmény részleteit a tényleges elkövetők megbüntetésével zárul.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában