Helyi közélet

2016.12.19. 14:41

Régiós hiányt pótolhatnak a Debreceni Egyetemen

Debrecen, Hajdúböszörmény - Gyógyászati és pedagógiai szempontból is hátrányos területen indul szakemberképzés.

Debrecen, Hajdúböszörmény - Gyógyászati és pedagógiai szempontból is hátrányos területen indul szakemberképzés.

Új szakot, a gyógypedagógiát is választhatják a Debreceni Egyetemre (DE) most jelentkezők, az alapképzés negyven nappali és ugyanennyi levelezős férőhellyel szeptemberben indul Hajdúböszörményben. Ilyet az országban Budapesten oktatnak még, ám a hajdúk fővárosában tanulók élvezhetik a DE orvostudomány terén felhalmozott tudásának előnyeit is. A logopédia, megváltozott tanulási képességűek pedagógiája, autizmus és pszichopedagógia szakirányt elvégzők olyan kérdésekre is válaszokat kaphatnak hallgatói éveik alatt, amire máshol nem – fejtette ki Szilvássy Zoltán rektor, szerdán az egyetemen tartott tájékoztatón. Bálint Péter, a DE Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar dékánja több okkal támasztotta alá a képzés képzés hiánypótló szerepét. „Statisztikai adatokkal bizonyítható, hogy Kelet-Magyarországon ezerhatszáz betöltetlen logopédus állás van; a fővárosban tanulóknak csak nagyon kis része tér haza, szülővárosába dolgozni; a régióban hátrányos helyzetű gyerekek sokasága él, akik pedagógiai és gyógyászati szempontból is ellátatlan területen tanulnak, próbálnak felzárkózni.”

Új épületre lehet igény

A város számára olyan fontos a kar, mint Debrecennek az egyetem – fogalmazott Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere, aki támogatásáról biztosította az új szak indításáért tevékenykedőket. Elhangzott, az önkormányzat három épületet is ajánlott az intézménynek a képzés infrastrukturális igényének kielégítésére.

Bács Zoltán, kancellár hangsúlyozta, nem véletlenül a böszörményi intézet kapott most olyan lehetőséget, amely a jövőben a kar költségvetésének emelkedésével is járhat. A tagozat rugalmas, megújulásra képes és tenni akaró, ami a Roma Innovációs Központ létrehozásából, a határon túliakkal való foglalkozásból is kiviláglik. A gyógypedagógia szak más érzelmi hozzáállást igényel, mint például egy gazdasági – fűzte hozzá.

Napokon belül olvasható az Oktatási Hivatal felvételi kiadványa a felvi.hu-n. Bartha Elek a DE oktatási rektorhelyettese beszámolt róla, hogy hamarosan még több képzéssel bővül a kínálat. Tervezés vagy előkészítés alatt áll a szociálpedagógia mester, a testnevelő tanár, a sportközgazdász mester, az andragógiát felváltó közösségszervező szakok, a detetika szakirány, valamint Beregszászban két informatikai, szociálpedagógiai és ápoló szakirány indítása. Bevezetés előtt áll az angol nyelvű pilótaképzés is.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában