Helyi közélet

2016.12.16. 14:28

Fényes köntösbe öltöztek megyénk települései

Hajdú-Bihar - A legtöbb település nem csak programokkal, de ünnepi díszkivilágítással is készül a karácsonyra.

Hajdú-Bihar - A legtöbb település nem csak programokkal, de ünnepi díszkivilágítással is készül a karácsonyra.

A díszkivilágítás hosszú idő óta elengedhetetlen kelléke a decembernek. A főtereket, utcákat, házakat elborítják a fényfüzérek, a karácsonyi motívumok. Körülnéztünk a megyében, hogy megtudjuk, a kisebb városok, illetve a falvak hogyan öltöztetik ünnepi köntösbe tereiket. Találtunk olyan települést is, például Váncsodot, ahol anyagi okok miatt nem tudnak felszerelni díszeket.

Hajdúszoboszló az élmezőnyben

A fürdőváros mindig igyekszik legszebb arcát mutatni, és ez így van decemberben is. Évről évre egyre több helyen van díszkivilágítás, és a fényfüzérek mellett vannak karácsonyi motívumaik, fényszökőkútjaik, de a fürdő előtti rész és a harangház is fel van díszítve. A főterek, és a főutcák mellett az önkormányzati épületek is ünnepi fényárban úsznak. A Hajdúszoboszlói Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. egyik munkatársától megtudtuk, az önkormányzat idén 6 millió forinttal járult hozzá a díszkivilágításhoz.

Nagyobb város, több dísz

Hajdúnánás is egyike azoknak a városoknak, amelynek több pénze van a karácsonyi díszekre. Az önkormányzat illetékese elmondta, a saját díszeiket használják, és a Mezei Vill Kft. dolgozói felelnek a felszerelésükért. Megjegyezte, a legjobban a főteret világították ki, de az onnan nyíló utcákba is jutott a díszekből.

Illusztráció: Derencsényi István, archív

Elek Sándor, Hajdúböszörmény városüzemeltetési ügyintézője elmondta, náluk az önkormányzati épületek, a Kossuth utca és a főtér van feldíszítve. Több városhoz hasonlóan ők is a saját díszeiket használják. Az önkormányzat idén körülbelül nettó 1 millió forintot különített el a díszkivilágításra. Az ügyintéző még hozzátette, minden évben újabb elemekkel szeretnék bővíteni a készletüket.

Kisebb kiadásaik vannak

Az országhatárhoz közelebb eső települések, Biharkeresztes, Esztár és Nyírábrány hasonlóképpen készül a díszkivilágítással.

– Az idén a főteret, a Kossuth és a Damjanich utcát is feldíszítettük, de van, ahol majdnem a 42-es főútig van világítás. Ezeket a Mezei Vill üzemelteti, és a díszek egy része is tőlük van. Az önkormányzat finanszírozza a kiadásokat, idén ez körülbelül 800 ezer forint. Úgy gondolom, erre megéri költeni, hiszen az emberek várják, és szeretnek gyönyörködni a karácsonyi fényekben. A költségét mi mindig betervezzük az éves költségvetésünkbe – részletezte Barabás Ferenc, Biharkeresztes polgármestere.

Nagy Gyula, az esztári művelődési ház vezetője elmondta, a főterüket díszítették fel a saját eszközeikkel: fényfüzérekkel, karácsonyi motívumokkal és világító mikulásszánnal. Nyírábrányban Nyíri Béla polgármester elmondása alapján a település központja, a vasútállomás és Budaábrány van ünnepi köntösbe öltöztetve, ezek üzemeltetése pedig körülbelül 200 ezer forintba kerül. Idén a már megszokott világítás mellett fényjátékkal is próbálkoznak, és remélik ez is elnyeri a lakosok tetszését. Mindkét esetben az önkormányzat vette a kellékeket, és csak akkor vásárolnak újat, ha a régiek tönkremennek.

HBN–BR


Hajdú-Bihar - Szerte a megyében a települések is készülnek a szeretet ünnepére és a szilveszteri mulatozásra.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában