Helyi közélet

2016.12.05. 18:26

Fákat, oszlopokat döntött a szél Hajdú-Biharban, és egy vadászház is leégett

Hajdú-Bihar - A mögöttünk álló hétvégén is bőven akadt dolga a megye tűzoltóinak. Az önkormányzati és az önkéntes lánglovagoknak is jutott feladat.

Hajdú-Bihar - A mögöttünk álló hétvégén is bőven akadt dolga a megye tűzoltóinak. Az önkormányzati és az önkéntes lánglovagoknak is jutott feladat.

Megdöntötte a nagy erejű szél egy bodaszőlői családi ház kéményét, pénteken délben. A füstelvezető meghosszabbítására szolgáló fém csövet, a hajdúböszörményi katasztrófavédelmi őrs tűzoltói kiékelték és rögzítették, de felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy a füstelvezető felülvizsgálatát szakemberrel végeztesse el. Néhány perccel később a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották, egy a szél által kidöntött fa miatt Debrecenbe, a Gyergyó utcába. A parkoló személygépkocsikra dőlt növényt, a tűzoltók láncfűrésszel feldarabolták és leszedték a járműről. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Villanyvezetékre majd az úttestre dőlt és magával rántott két villanyoszlopot egy több mint tíz méteres fa péntek délután. A Fülöp és Bánház között történt esethez a nyíradonyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a fülöpi önkéntes tűzoltó egyesület tagjaival együttműködve értesítették az áramszolgáltató. Miután a szolgáltató elvégezte az érintett vezeték kiszakaszolását a tűzoltók motoros láncfűrész segítségével felaprították a közúti forgalmat veszélyeztető növényt. Pár órával később Mikepércsen, az Álmos vezér utcában is villanyvezetékre dőlt egy fa. Az érintett vezeték feszültségmentesítését követően, a megyeszékhely hivatásos tűzoltói láncfűrésszel vágták ki a gyalogosforgalmat veszélyeztető növényt. A délutáni órákban, Debrecenben, a Fillér utcában is egy megdőlt fa miatt kellett beavatkozni a helyi hivatásos tűzoltóknak. Itt szintén egy a gyalogos forgalmat veszélyeztető növényt kellett kivágni a lánglovagoknak.

Eltört az ivóvízhálózat egyik nyomócsöve péntek délután Debrecenben, az István úton. A vízmű szakemberei kérték a debreceni hivatásos tűzoltók segítségét, mivel az érintett csővezeték fölött egy személygépkocsi parkolt, ami alatt félő volt, hogy beszakad a talaj, ezért a tűzoltók egy erőgép segítségével arrébb vontatták a járművet.

Nem adott magáról életjelet egy idős személy péntek este Debrecenben, a Kassai úton. A hozzá érkező mentőknek, az ajtó kinyitásában, a helyi hivatásos tűzoltók segítettek. Szombaton délelőtt a hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók napja is egy ajtónyitással indult. Ekkor a fürdőváros Isonzó utcájában, egy idős személy, nem tudott ajtót nyitni a hozzá érkező mentőknek, akik tűzoltók segítségét kérték, akik károkozás nélkül bejutottak a lakásba és beengedték a mentősöket.

A fémszerkezetű kémény gyújtotta ki egy több mint száz négyzetméter alapterületű sátortetős családi ház tetőszerkezetét szombat délelőtt Nagyhegyesen, a Vasvári Pál utcában. A tüzet a balmazújvárosi önkormányzati és a hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók egy vízsugárral fékezték meg. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Villanyvezetékre dőlt egy fenyőfa, szombat délután, Debrecenben, a Vámospércsi és a Furmint utca kereszteződésében. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel távolították el a megdőlt növényt, valamint két másik fát is, amik szintén veszélyeztették az arra járókat. A kora esti órákban ismét egy veszélyes fa miatt riasztották a megyeszékhely tűzoltóit. Ekkor a Vámospércsi úton, egy bicikliút fölött átívelő, a biciklis forgalmat veszélyeztető fát kellett kivágniuk. A vasárnap is egy fakidőléssel indult. Zsákán, a Béke utcában egy fenyő tört ketté és a felső része egy lakóház tetejére esett. A lakókat és a gyalogosforgalmat veszélyeztető fát, a berettyóújfalui hivatásos tűzoltók mentőkötél és motoros láncfűrész segítségével távolították el.

Izzásnak indult a lerakódott korom Debrecenben, egy Lenkey János utcai családi ház kéményében. A vasárnap délután történt esethez a helyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a kémény tisztítónyílásán keresztül kéziszerszámokkal távolították el a parázsló részeket.

Nem adott magáról életjelet egy idős személy vasárnap este Debrecenben, az Ifjúság utcában. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói, a hozzá érkező mentőknek az ajtó kinyitásában nyújtottak segítséget.

Teljes terjedelmében égett egy közel százötven négyzetméteres, fa szerkezetű, nádfedeles vadászház Derecskén. Az épületből felcsapó lángok megfékezésén a megyei műveleti szolgálta irányítása mellett több település - Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló és Debrecen - hivatásos tűzoltói, négy vízsugárral dolgoznak. A tűz keletkezésekor a házban senki nem tartózkodott.

- Rácz Máté -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában