Helyi közélet

2016.11.17. 17:03

Videó: Danuta után Malvin is előkerült​

Debrecen - A szakemberek nagy jelentőségűnek tartják a három női leletegyüttest, melyet a készülő M35-ös autópálya nyomvonalán találtak.

Debrecen - A szakemberek nagy jelentőségűnek tartják a három női leletegyüttest, melyet a készülő M35-ös autópálya nyomvonalán találtak.

A régészek az M35-ös autópálya nyomvonala régészeti feltárásán megtalált 12 év körüli kislány maradványaitól mindössze hét méterre egy női csontvázra bukkantak egy sírban – jelentette be csütörtöki tájékoztatójukon Angi János igazgató. Ez egyben választ adott a korábbi kérdésre: vajon magányosan temették-e el, a régészek által a riói olimpián három aranyérmet szerző kajakos, Kozák Danuta után elnevezett avar kislányt.

Megnehezítette a talajvíz

A múzeum régészeti igazgatóhelyettese, Dani János emlékeztetett arra, hogy a kislány fején szenzációszámba menő aranylemezes pártát találtak, s az újabb sírban is voltak pártaveretek a régészek által Malvinnak elkeresztelt nő maradványa mellett. A szakember azt is elmondta, hogy kora avarkorra jellemző tájolási mód szerint, fejjel keletre fektetve helyezték örök nyugalomra. A sír két méter mélyen volt, így talajvíz megnehezítette a feltárást, ám a vizes környezetnek köszönhetően sikerült a sírban a koporsó nyomait megfigyelni. A sírgödör nyugati végében avar szokás szerint két részleges szarvasmarha csontvázat is eltemettek.

A sírból négyzet alakú, fonatos préselt veretek kerültek elő aranyozott ezüstből. Ebben a sírban is találtak ezüstlemezből készült gömb alakú gyöngyöket, és a nő mindkét kézen különleges ezüstgyűrűket, nyakában amulettet. Bal vállánál egy aranypénz volt, ami az úgynevezett solidus Bizáncból származik, és egyike azoknak az érméknek, melyeket a Keletrómai Birodalom az avaroknak fizetett a békéért cserébe. Az érme a VII. század első feléből származhat. A sírban talált többi tárgy az avar nők mindennapi életéhez szükséges tartozékok: vaskés, bronzcsipesz, orsógomb és orsókarika.

Felkeltette a figyelmet

Hogy a Danuta, illetve Malvin sírjában talált leletegyüttesnek mekkora a jelentősége, azt a régészeti igazgatóhelyettes a következőkkel is magyarázta lapunk kérdésére. A szombati „Avar napra” a kor egyik szakavatott ismerője az MTA Régészeti Intézetéből dr. Szentpéteri József is ellátogat, valamint az avarkorszak kutatásának központjából, a szegedi Móra Ferenc Múzeumból is közreműködtek a leletek beazonosításában. A megyében pedig kiemelkedő régészeti feltárás, hiszen nem egy temetőből, hanem elkülönített sírokból kerültek elő a maradványok.

Loppert Dániel a beruházó NIF Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, az M35-ös autópálya építését megelőző feltárás jelenleg 150 ezer négyzetméteren folyik és még fél millió négyzetméter van hátra. Országosan pedig mintegy 8 millió 300 ezer négyzetméteren kell elvégezni különböző beruházások miatt.

Honfoglaláskori lány is

A múzeum felkérésére régészeikkel együttműködő Salisbury Kft. munkatársa Kocsis-Buruzs Gábor régész számolt be a harmadik jelentős feltárásról. Elmondta, ugyan korábbi korszakok emlékeire számítottak, de egy kis sírszámú, ám rendkívül gazdag honfoglalás kori temetőrészletben az egyik sírból 50 darab arannyal díszített ezüst veret került elő. A X. századra tehető leletegyüttes egy szintén 12 év körüli kislány ruháját díszíthette, ami egyébként azt bizonyítja, igen gazdag család gyermeke lehetett. A lelet jelentősége, hogy a Kárpát-medencébe érkező első vagy a második generációhoz tartozik a viselője.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában