Helyi közélet

2016.11.11. 10:56

Nem mondhatjuk azt a munkásnak, hogy jövő héten nem lesz munka, ne jöjjön be

Debrecen - Folyamatos kommunikáció, tervezhetőség és rugalmasság szükséges mind a vevők, mind a beszállítók részéről.

Debrecen - Folyamatos kommunikáció, tervezhetőség és rugalmasság szükséges mind a vevők, mind a beszállítók részéről.

Hét nagyvállalkozás és huszonnyolc jövőbeni beszállító vett részt november 10-én a Nonprofit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Házában megrendezett regionális beszállítói fórumon. A cégek vezetői több mint hetven kétoldalú, előre egyeztetett tárgyalást folytattak, ahol találkozhattak egymással, illetve előzetes megállapodást is köthettek.

Nagyok az elvárások

Többek között arra van szükség, hogy a beszállítónak meglegyen a megfelelő minőségirányítási rendszere, a pénzügyi stabilitása, a munkaerő pótlása és a technikai háttere – mondta el Harsányi József, a Hajdu Autotechnika Ipari Zrt. vezérigazgató-helyettese.

– Az autóiparnál ezek a belépő dolgok, speciálisnak az árazási szegmenseket vehetjük. Azonban az alapvető feltételrendszer sem biztosítja az üzlet megkötését, ugyanis a vevő ezután hasonlítja össze az ajánlatokat. Ha egy beszállító mindennek megfelel, megkötik a szerződést. Ezután a vevő folyamatosan ellenőrzi a minőséget, szállítási pontosságot, az árcsökkentést. A jó beszállító azonban fel kell készüljön azokra az elvárásokra, amelyekre még maga a vevő sem gondolt – hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.

Nemzetközi szinten könnyebb

– Acéltermékeket és nehézacél alkatrészeket gyártunk földmunkagépekhez. Szerencsére könnyű vevőket találni, leginkább Nyugat-Európában. A hazai vállalkozásokkal nehezebb a helyzet, rizikósabb a fizetési morál miatt. Itthon is elsősorban multikkal dolgozunk. A vevőink igényeit megpróbáljuk kielégíteni, épp ezért nem csak nagy tételben gyártunk, hanem kicsiben is. Tehát ha valakinek kell egy, öt vagy tíz darab speciális alkatrész, akkor elkérjük a műszaki rajzot és legyártjuk. Fontos, hogy rugalmasak legyünk kis- és középvállalkozásként is és beszállítóként is – hangsúlyozta Szabó Zoltán, a Martin Steel Capital Kft. kereskedelmi igazgatója.

Előre akarunk tervezni

Tóth Zoltán, a Nagy-Té Forgácsoló Kft. képviselője szerint a beszállítók rugalmassága a legfontosabb, a vevők részéről pedig a tervezés.

– Nem mondhatjuk azt a munkásnak, hogy jövő héten nem lesz munka, ne jöjjön be, főleg most, hogy szakemberhiány van. Emiatt tudnunk kell, hogy mire számítsunk. Elvárjuk, hogy meglegyen a vevővel a napi kapcsolat, másképpen nem működhet. Eleve helyi cégekkel dolgozunk. A vevőket célirányosan keressük, egyeztetünk egy időpontot velük, bemutatjuk a munkánkat, utána pedig eldől, hogy partnerek leszünk-e, vagy sem – mondta a képviselő.

HBN–BR


A rendezvényt a Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezte közösen a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzattal, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kereskedelmi és Iparkamarákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában