Helyi közélet

2016.11.16. 12:54

Ne a tetőn távozzon!

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A tetőszerkezet a ház hőveszteségének akár 25 százalékáért felelős.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A tetőszerkezet a ház hőveszteségének akár 25 százalékáért felelős.

Fűtési költségünk akár 10 százalékát is megtakaríthatjuk, ha a padlásfödémet vagy a magastetőt hőszigeteljük. Ennek ellenére egy korábbi, nem reprezentatív felmérés szerint Magyarországon a lakóépületek 60-70 százaléka esetében nincs hőszigetelve a tető, így ezeknél a házaknál a legnagyobb téli hidegben is jóval többet kell fűteni, hogy a hőmérsékletet a megfelelő szinten tartsuk. Mivel a háztartások rezsijük átlagosan 75 százalékát, családi ház esetén akár havi 40 ezer forintot is elköltenek fűtésre, ezért célszerű még most, a tél beállta előtt hőszigetelni, hogy megállítsuk a pazarlást. A padlásfödém hőszigetelése viszonylag kis költségből megoldható, ráadásul, ha betartunk pár alapszabályt, mi magunk is elvégezhetjük azt.

Tartsa bent a meleget!

Egy családi házban az elpazarolt energia 35 százaléka a falakon, 25 százaléka az ablakokon, 15 százaléka padlón keresztül távozik, 25 százaléka pedig a tetőn, ha nem gondoskodunk megfelelő hőszigetelésről. Ezen felül tetőszigetelés hiányában a por és a külső zajok is jóval könnyebben szivárognak be. A hőszigetelés ráadásul nemcsak télen, de nyáron is hozzájárul a kellemesebb klímához, mivel ebben az évszakban azt akadályozza meg, hogy túlmelegedjen a tetőt érő napsugárzás miatt a beltéri levegő, így akár 6-8 Celsius fokkal is javíthatja a beltér hőmérsékletét.

Annak ellenére, hogy házunk teljes, megfelelő hőszigetelése mellett a hőveszteség és fűtésköltség akár 50 százalékkal is csökkenhet, egy ez évi felmérésből az derült ki, hogy a válaszolók mindössze egynegyede él energiahatékonysági szempontból korszerű ingatlanban, emellett (háztípustól függően) 60-

70 százalékuk esetében a tetőtér sem szigetelt.

Még nem késő hőszigetelni

Míg a külső hőszigetelési munkálatokat – mint a homlokzat leszigetelése – jellemzően ősszel, de mindenképpen száraz időben javasolt elvégezni, addig a tetőszigetelés bármikor elvégezhető. A homlokzat esetében fontos, hogy szakembert kérjünk fel a feladatra, annak érdekében, hogy a hőszigetelés az elvárt eredményeket hozza, de a padlástér munkálatait akár mi magunk is elvégezhetjük, ráadásul anyagilag is kisebb beruházással jár. Egy átlagos, 100 négyzetméteres családi ház kőzetgyapottal történő homlokzati hőszigetelése ugyanis munkadíjjal együtt nagyságrendileg 1,5 millió forintba kerül, a padlásfödém vagy a magastető hőszigetelése ásványgyapottal egy ugyanilyen házon körülbelül 200 ezer forintból kivitelezhető.

– A padlásfödém hőszigetelése a legegyszerűbben, leggyorsabban és a legkisebb energia- és anyagi befektetéssel elvégezhető munka, így akár még most, a tél előtti utolsó pillanatban is érdemes belevágni – mondta Aszódy Tamás, egy építési cég ügyvezető igazgatója. – A legpraktikusabb megoldás, ha könnyű, de jó hőszigetelő képességű üveggyapot- tekercseket vagy táblákat helyezünk el a padlásfödémen, lehetőleg két rétegben, eltolt illesztésekkel. Ebben az esetben a munkadíjat akár meg is spórolhatjuk, hiszen pár alapszabály betartása mellett mi is leteríthetjük az ásványgyapot hőszigetelést, de arra figyeljünk, hogy a mai hőszigetelési előírások teljesítéséhez ilyen esetben is körülbelül 20-25 centiméter vastag szigetelés szükséges – tette hozzá a szakember.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában