Helyi közélet

2016.11.09. 12:29

Madárinfluenza: sikerült megfogni?

Hajdú-Bihar - A broilerszövetség elnöke szerint néhány importőr ország túlreagálta a történteket.

Hajdú-Bihar - A broilerszövetség elnöke szerint néhány importőr ország túlreagálta a történteket.

A Dél-Afrikai Köztársaság, Hong-Kong, Izrael és Japán vezetett be egyelőre importkorlátozásokat azt követően, hogy a békés megyei Tótkomlóson lévő pulykatelepen madárinfluenza miatt 9 ezer madarat kellett leölni. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mit gondolnak a kialakult helyzetről megyénk meghatározó baromfitermelő cégeinek a vezetői.

Vis maior helyzet

Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke (akinek cége, a Master Good Kft. évente több tízmillió csirkét állít elő) azzal kezdte a mondandóját, hogy a fertőzést a tótkomlósi pulykatelepen a lehető legrövidebb időn belül lokalizálták, a 9 ezres állományt kivágták, így járványügyi szempontból szerencsésen zárult ez a történet. „Másfelől az importkorlátozások a mi piacainkat is érintik, bár ezt vis maior helyzetnek tekintjük. Úgy gondolom, hogy ezek tipikusan túlreagált óvintézkedések néhány, Európai Unión kívüli ország részéről, bár ettől még kellemetlenül érintik a baromfiágazat szereplőit. Ez olyan, mint ha valakit elütne a villamos, és kiírnák az utazóközönségnek, hogy mennyire kell vigyázni a villamossal kanyarodáskor” – mondta. Kiderült, hogy több ázsiai és afrikai ország mellett például Kanadába is folyamatos a magyar baromfiexport, ezért félő, hogy a következő napokban több száz tonna baromfit irányítanak vissza magyarországi feldolgozókhoz. Az ágazati szereplők már dolgoznak a károk felmérésén, a Földművelésügyi Minisztériumban pedig sajtóhírek szerint hamarosan egyeztetés várható arról, hogy milyen konkrét intézkedésekkel lehet csökkenteni az importkorlátozások okozta károkat.

Óriási a tét

Az évi 7 millió pulykatojást és 1,5-2 millió napospulykát exportáló nádudvari Nagisz Zrt. vezérigazgatója, Kovács Lajos arról számolt be a Naplónak, hogy ez az eset a lehető legrosszabbkor jött az ágazat számára. „A partnereinktől már halljuk, hogy a vevők máris fenntartásokat fogalmaznak meg, ami beláthatatlan következményekkel járhat. Mindenki azt figyeli, hogy mennyire fog a madárinfluenza-fertőzés tovább terjedni, vagy tényleg sikerült helyben megfogni. A tét hatalmas, hiszen csak mi 7 millió pulykatojást szállítunk évente Európába, és 1,5-2 milliós napospipe megy hazai piacra, a volt szocialista országokba, illetve az oroszokhoz. Még egyszer mondom, a partnerek a történtek miatt érezhetően nyugtalanok, és ez soha nem ideális állapot a gazdaság világában” – fogalmazott a vezérigazgató.

HBN-PA


Budapest - Jelentős károkat okozhat a baromfiágazatnak a múlt héten bejelentett madárinfluenza, bár a szakemberek szerint járványtól nem kell tartani, az Európai Unión kívüli országokba irányuló export vélhetően alaposan megcsappan majd – írja a Magyar Idők hétfői számában.


Gyula - A Békés megyében kimutatott madárinfluenza-vírus miatt Szingapúr is korlátozta a magyar baromfi, és baromfitermékek bevitelét az országba, így már öt, Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az élőbaromfi és különböző baromfi termékek exportját az érintett megyéből vagy Magyarországról - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.


Budapest - A Békés megyében kimutatott madárinfluenza-vírus miatt több Európai Unión kívüli ország is megtiltotta az élőbaromfi és különböző baromfi termékek exportját az érintett megyéből vagy Magyarországról - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.


Gyula - Befejeződött a mintegy kilencezres pulykaállomány felszámolása a tótkomlósi állattartó telepen, ahol a múlt héten mutatták ki a madárinfluenza vírusát. A megbetegedés miatt Japán, Izrael és Hongkong korlátozta egyes magyar baromfitermékek importját - mondta hétfőn az országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.


Budapest - Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy pulykákat tartó Békés megyei gazdaságban, a hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette - tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-t csütörtökön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában