Helyi közélet

2016.11.26. 10:37

Küldjön hírt! – Erdélyi fotók kiállítása Böszörményben

Hajdúböszörmény - <em>„Tündérország Erdély” címmel nyílt kiállítása Rogovics-Fehér Lajos fotósnak, az Árpád Művészeti Alkotó Csoport tagjának.</em>

Hajdúböszörmény - „Tündérország Erdély” címmel nyílt kiállítása Rogovics-Fehér Lajos fotósnak, az Árpád Művészeti Alkotó Csoport tagjának.

A nagy érdeklődés kísérte tárlatot Kolozsváry Katalin, Holló László-díjas festőművész nyitotta meg

Kísérő programként Lévai Gyöngyi versmondó és Keményné Macz Irén éneke hangzott el.

A művész bemutatkozása:

1964-ben mint természetjáró kezdtem el fotózni. Ekkor éreztem késztetést arra hogy az élményeimet képekben kifejezve raktározzam el a jövő számára. 1968-1973-közt a Debreceni Fotó Klub tagja voltam. 1970-ben Gyulán, 1971-ben Kőszegen voltam fotós alkotó táborban, ahol a képalkotó eljárásokkal ismerkedtem meg. Az akkori technika csak kevés felvétel készítésére adott módot. Így azokat saját laboromban dolgoztam ki. Alkalmanként különböző újságot tudósítottam a természet járó eseményekről. Az élet úgy hozta, hogy hosszú ideig csak magamnak örökítettem meg az élményeket. 2010-ben nyugdíjas lettem, és újrakezdtem a túrázást és vele fotózást, hogy másoknak is bemutassam azt a sok szépséget, ami körül vesz bennünket. 2012-ben megalakult az Árpád-téri református gyülekezetnél az Árpád Galéria Művészeti Alkotó Közösség, aminek tagja vagyok.

A technika fejlődésével lépést tartva 2008-ban kezdtem a digitális fotózással ismerkedni. A mai gépek segítségével nem nehéz jó képeket készíteni, csak észre kell venni a témát ami a földön, vízen, ablakon falon épületen van. Túráimon vagy a városban járva föl- le tekingetve próbálom észrevenni azt, ami mellet más elmegy. Egy szerelmespárt, a felhők játékát a vízen, tükröződést az ablakban.Ezek az el–elkapott pillanatok nem ismételhetők meg. Ezeket az élményeket szeretném a saját látásmódommal kifejezve másokkal meg osztani.

Fotó: Szilágyiné Asztalos Éva

2010-ben volt az első kiállításom egy kedves barátom ajánlásával a Frei kávézóban volt. Ezt követően Debrecenben több helyen, majd Nagykerekiben, Biharkeresztesen Ártándon is volt önálló vagy csoportos kiállításom. Máriapócson, és Budapesten egy pályázaton 4 képem került kiállításra. 2015-ben az Őszi tárlaton is szerepelt képem. 2013-óta Tokajban évente a Vasutas Nemzetközi alkotó táborban veszek részt. 2015-ben Őrtiloson is részt vettem egy táborban. A most bemutatott anyag a Pártiumi kirándulások fotó túrák alatt készültek.

A hitvallásomat Szabó Lőrinc Trieszt Felé című versével tudom kifejezni.

Láttam a szépet,itt maradt a szemembe

Csak lehunyni kell

S ha megvakít az irigy sors

Ezt már soha nem veszi el.

- Szilágyiné Asztalos Éva -


A tárlat a Berettyóújfalui SzC Veress Ferenc Szakgimnázium és Szakközép iskola Kálvínium Dísztermében látható.

Helyszín: Hajdúböszörmény Kálvínium utca 12 szám. Megtekinthető december 12-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában