Helyi közélet

2016.11.10. 11:49

Kiváló dámok kerültek terítékre Nyíradonyban

Nyíradony - Hetedik alkalommal rendezett trófeaszemlét a Nyírerdő Zrt. Gúthi Erdészete.

Nyíradony - Hetedik alkalommal rendezett trófeaszemlét a Nyírerdő Zrt. Gúthi Erdészete.

A bemutatón – a múlt évhez hasonlóan – a Zöldház előtti tó körül helyezték el a szervezők a barcogás idején terítékre került bikák agancsait, ahol a szép őszi időben egy könnyű séta keretében lehetett megismerkedni a szezon gúthi „termésével”.

– A trófeaszemlék elindításával a Nyírerdő Zrt. jó példával kívánt elől járni – fogalmazott megnyitó beszédében az erdészeti társaság vezérigazgatója, Szalacsi Árpád. – Állami erdő- és vadgazdálkodóként küldetésünknek tartjuk, hogy hangsúlyozzuk, mennyire fontos az erdő és a természet szeretete.

Világviszonylatban is jó

– Nagyon jó gazdálkodási, és kitűnő vadgazdálkodási év van mögöttünk – jelentette ki Bartucz Péter, a Gúthi Erdészet igazgatója, aki arról beszélt, hogy a tavaly őszi erős makktermésnek, az enyhe télnek és az azt követő vegetációs időszak buja növényzete nyújtotta táplálék-kínálatnak köszönhetően az átlagosnál lényegesen erősebbek az idei agancsok. 16, öt kilónál súlyosabb agancsú dámbika esett a barcogás idején Gúthon, ezek közül négy haladja meg az 5,5 kilogrammot. Azzal a ténnyel, hogy a terítékre került 105 lapátos bika átlagsúlya megközelíti a 4,2 kilót, a világ kevés más vadászterülete képes versenyre kelni. Az érmes arány 85 százalék: 60 gúthi trófea arany, 22 ezüst, hét pedig bronzérmes minősítést kapott.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában