Helyi közélet

2016.11.10. 19:51

Időjárás-jelentés - 2016. november 10.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Észak-Európa időjárását nagykiterjedésű anticiklon alakítja. Területén sokfelé alacsonyszintű rétegfelhőzet borítja a tájat, és hideg is van; Norvégia keleti részén csak -10, -12, Oroszország északi részén -10, -16 fokig emelkedik napközben a hőmérséklet. Kontinensünk más tájain különböző stádiumban lévő ciklonok okoznak többfelé csapadékos időjárást. Így az Északi-tengertől délkeletre egészen Lotaringiáig, továbbá Olaszországból, valamint a Fekete-tenger térségéből is több helyről jelentettek esőt. A csúcshőmérséklet csak a Dublin-Párizs-Milánó-Zágráb-Szkopje-Donyeck vonaltól délre emelkedik 10 fok fölé, de Görögországból 24, 25 fokot is jelentettek. Péntek estig a Kárpát-medence a nyugati ciklon előoldalán helyezkedik el, pénteken egyre többfelé kell csapadékra számítani.

Várható időjárás az ország területén péntek estig

Csütörtök délutántól nyugat felől mind nagyobb területen szakadozik, vékonyodik a felhőzet, de alapvetően késő estig a felhős égkép lesz jellemző. Határozottabb felhőzetcsökkenés éjszaka lehet, de akkor a Dunántúlon és északon foltokban köd és rétegfelhőzet képződik. Péntek délelőttől kezdve nyugat felől egyre nagyobb területen beborul az ég, de a Tiszántúlon estig jellemzően fátyolfelhős idő várható többórás napsütéssel. Pénteken délelőttől kezdve a Dunántúlon egyre többfelé elered az eső, ami késő estétől a középső területekre és a Dél-Alföldre is átterjed. Jelentős mennyiségű csapadék várható! Az Alpokalja magasabban fekvő részein már napközben is átválthat a halmazállapot havas esőre, hóra, de ott késő estétől erre már síkvidéken is számítani kell. Csütörtökön a déli, pénteken délutánig a délkeleti szelet kísérhetik élénk széllökések a Dunántúl északi felén, másutt gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Ugyanakkor péntek estétől a szél fokozatosan északira, északkeletire fordul, és egyre nagyobb területen megélénkül, illetve meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -3 fok között várható, de a fagyzugos helyeken ennél egy-két fokkal hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 7 és 12 fok között alakul, de az Alpokalján és az Északi-középhegység északi oldalán csak 4, 6 fokig emelkedik délutánra a hőmérséklet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában