Helyi közélet

2016.11.09. 19:07

Főszerepben az egészség

Debrecen - Energiaegyensúly-játék, gyógyító fűszerek, masszázs és répa fasírt várta a Debreceni Egyetem hallgatóit az idei Egészség Expón.

Debrecen - Energiaegyensúly-játék, gyógyító fűszerek, masszázs és répa fasírt várta a Debreceni Egyetem hallgatóit az idei Egészség Expón.

Az egészséges táplálkozás és életmód, valamint a rendszeres testmozgás fontosságára hívták fel a hallgatók figyelmét kedden és szerdán a Debreceni Egyetem Díszudvarán. 2010 óta hagyománnyá vált, hogy a DEHÖK Egészségügyi Bizottsága az őszi szemeszterben, a vizsgaidőszak előtt az egyetem több campusán tart Egészség Expót: idén a Díszudvar mellett a Műszaki Karon és a Böszörményi úti campus Aulájában. Az érdeklődők életmódváltásról, egészséges ételek készítéséről, szenvedélybetegségekről és stresszkezelési módszerekről kaphattak hasznos tanácsokat a szakemberektől.

Dietetikusok segítségével testsúly- és BMI-mérés, valamint lisztérzékenyek és cukorbeteg számára tanácsadás is szerepelt a kínálatban. A Holnapom Egyesület az egészségmegőrzés és betegségmegelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet, szakembereik az önvizsgálat módjának elsajátításában és ennek hangsúlyozásában, valamint egyéni étrend készítésében segítették az egyetemistákat. A Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete a MOVEMBER programot népszerűsítette az Expón: a mozgalom tagjai bajuszt osztogattak az érdeklődőknek, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a prosztatarák veszélyeire.

A MozaikMed fiatal orvoscsapata személyes tapasztalataik és szaktudásuk felhasználásával próbálták meg a fiatalokat az egészséges út felé terelni. Személyre szabott étrend és edzésterv készítésében is segítenek. A DEMEK jóvoltából mentálhigiénés tanácsadás, valamint természetgyógyász segítségével egészséges étkezés, testsúlycsökkentés és -növelés terén, gyógynövények, gyógyító fűszerek, egzotikus ételek, gyógyteák és étrendkiegészítők ismertetésével próbálta meg a fiatalokat az egészség életmód irányába terelni. Masszázs, akupresszúra és meditációs technikák is szerepet kapnak a rendezvényen.

Fotó: Molnár Péter

A szervezők most is kiemelten kezelik, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a szenvedélybetegségekre, főként az alkohol, dohányzás és a drog hatásainak demonstrálásával, tesztek, feladatok kitöltésével.

- Már védjeggyünké vált, hogy bizottságunk az őszi szemeszterben Egészség Expót szervez, ugyanakkor minden évben törekszünk a megújulásra. Idén több új területen is megjelent a kínálatban, így például az életmódváltás, a természetgyógyászat és a gluténmentes étrend – sorolta Molnár Valéria, a DEHÖK Egészségügyi Bizottságának elnöke.

A szervezők friss zöldség- és gyümölcssalátákat, sajtokat, valamint zabból és zöldségekből készült répa fasírtot is kínáltak a látogatóknak, akik az energiaegyensúly játék során megtapasztalhatták, hogy milyen is, ha az ember nem megfelelőn táplálkozik és elhízás következtében súlyos terheket kell cipelnie.

Az Expó utolsó állomása november 10-én lesz 10 és 15 óra között a Böszörményi úti campus Aulája lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában