Helyi közélet

2016.11.15. 09:02

Életeket menthet a minőségi téli gumi

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A prémium abroncsok télen is átlagosan 15 százalékkal jobb teljesítményt produkálnak.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A prémium abroncsok télen is átlagosan 15 százalékkal jobb teljesítményt produkálnak.

A prémium abroncsok téli körülmények között is átlagosan 15 százalékkal jobb teljesítményre képesek a legfontosabb mutatók, a féktávolság, a tapadás, vagy a kormányozhatóság szempontjából, mint az olcsó abroncsok – derült ki a Bridgestone szakértői tesztjeiből.

Méteres differencia

A prémium abroncsok nemcsak hideg időben és téli körülmények között teljesítenek jobban, de több vizet is képesek kiszorítani a gépkocsi alól és így megakadályozzák az aquaplaning, vagyis felúszás kialakulását. Habár a magyar autóvezetők jellemzően az árra helyezik a hangsúlyt új téli abroncsok vásárlásakor, mégis megéri a prémium gumikat választani, mivel a hideg időben gyakori vészfékezéskor, különösen havon és latyakos úton méterekben mérhető a különbség.

Százalékban mérhető

A sofőröknek hamarosan egyre több esővel és hóval, vagyis nehezebb közlekedési körülményekkel kell számolniuk. A vezetők egy kulcsfontosságú szempontot gyakran figyelmen kívül hagynak: prémium abroncsot válasszanak-e, vagy olcsó, úgynevezett „budget” abroncsokat? A vészfékezések során fontos, hogy milyen rövid fékúton áll meg az autónk. Az egyik legszembetűnőbb különbség a nedves vagy jeges úton való féktávolság hossza. Egy prémium téli abroncsokkal szerelt személyautó 60 km/h sebességről nedves úton átlagosan 15 százalékkal rövidebb fékúton áll meg, mint az olcsó abroncsokkal szerelt ugyanolyan kocsi. A csúszós, jeges úton egy prémium téli abroncsokkal szerelt személyautó 40 km/h sebességről már húsz százalékkal rövidebb fékúton áll meg.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában