Helyi közélet

2016.11.23. 10:57

„Az otthonunk ünnepe”

Derecske - Idén a városi rangját negyedszázada visszakapó Derecske volt a házigazda.

Derecske - Idén a városi rangját negyedszázada visszakapó Derecske volt a házigazda.

A 2003-től megrendezett megyenapok sajátja, hogy négy éve már mindig más város ad otthont a megyei közgyűlés ünnepi ülésének. A derecskei művelődési központban kedden megtartott rendezvényen külön köszöntötték az augusztus 20-án Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesített Csende Sándort, az egyetem egykori testnevelési tanszék vezetőjét, az MLSZ megyei elnökét, valamint Mónus Józsefet, többszörös világbajnok távíjászt. Utóbbi Pajna Zoltán közgyűlési elnöktől egy megyezászlót is átvett, és megígérte, hogy azt legközelebb a dobogóra is felviszi magával.

Jubiláló városban

A házigazda város polgármestere Bakó István emlékeztetett arra, hogy Derecske idén három jubileumot is ünnepel, köztük a hajdúvárossá válásának, illetve a rang negyedszázaddal ezelőtti visszaszerzésének. A jelenről szólva elmondta, míg 10 évvel ezelőtt csak egymilliárd forinttal rendelkezett az önkormányzat, ma már nyolcmilliárddal. Akkor a helyi iparűzési adó 70 millió forint volt, mostanra ez megháromszorozódott. Ez azt is mutatja, hogy nemcsak az önkormányzat tevékenykedik sikeresen, hanem a helyi vállalkozások is.

A negatív dolgok között említette, hogy évente 30 emberrel csökken a lakosság, illetve a munkanélküliség arányát, ami 10 éve még 8 százalék volt, ma már 10. Igaz 2012-ben 1200-an nem találtak munkát a városban, idén ennek a fele, miközben munkaerőhiány is markánsan jelentkezik.

Vitányi István a térség országgyűlési képviselője parlamenti elfoglaltsága miatt csak üzent az ünnepi közgyűlés résztvevőinek. Szerinte a megyenap háromféle aspektusból is erősíti az összetartozás érzését. A hat éve tragikus balesetben elhunyt püspökladányi polgármester Arnóth Sándor szavait is idézte: „Megyénk igazi gazdagsága az itt élő vagy innen elszármazó, de az ide mindig szívesen visszatérő emberek lelkületében, gondolkodásában, munkájában lelhető fel.” Gazdag örökségünk tartást adhat a szürke hétköznapokban is – folytatódott az üzenet. A megyenap nagyszerű lehetőség, hogy átgondoljuk, merre tartunk valójában.

Tisztelet az elődöknek

A megyét, az otthonunkat ünnepeljük” – kezdte beszédét Pajna Zoltán a közgyűlés elnöke, aki emlékeztetett arra, hogy ezzel a Hajdúkerület megalapítása előtt tisztelgünk. Ünnepeljük, hogy attól a naptól csaknem 200 éven át kiváltságokat, jogokat kapott az itt élők nagy része, és 1876-ban részben a kerületből jött létre hajdú vármegye Debrecen központtal.

Ezután az elnök felsorolta az utóbbi idők eredményeit, majd így fejezte be beszédét: a jövő képe olyan lesz, amilyet magunknak alkotunk.

HBN–Égerházi Péter


A megyei önkormányzat ez évi díjazottjai

  • Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Emlékérme: Vighné Sziki Anikó, a bihartordai polgármesteri hivatal dolgozója és Keserű László a püspökladányi közös önkormányzati hivatal jegyzője
  • Az Év Civil Szervezete: Kabai Nyári Színház Közhasznú Egyesület
  • Kovács Pál-díj: Kóka Zoltán, a Trappancs Szervátültetett Gyermekek Rehabilitációs és Sportegyesületének vese átültetett versenyzője és Nagy Lajos balmazújvárosi edző, futballista
  • Maróthi György-díj: Mercsné Keczán Ilona és Pálóczi Gábor pedagógusok
  • Arany Sándor-díj: Papp István, a Hajdúhús 2000 Kft. ügyvezetője és Szilágyi Katalin biotermesztő
  • Kölcsey Ferenc-díj: H. Csongrádi Márta képző- és fotóművész és Rigó Tamásné, a Hajdúnánási Újság főszerkesztője
  • Bocskai István-díj: Czeglédi Gyula, a Hungarospa Hajdúszoboszló Zrt. vezérigazgatója

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában