Helyi közélet

2016.10.18. 13:43

Tiszta szívvel, tiszta kézzel!

Budapest - Kovács Patrícia, a SUHANJ! Alapítvány és a Tork a fogyatékkal élők kézmosási igényeire hívja fel a figyelmet.

Budapest - Kovács Patrícia, a SUHANJ! Alapítvány és a Tork a fogyatékkal élők kézmosási igényeire hívja fel a figyelmet.

Az ügy iránt érzett elkötelezettsége okán Kovács Patrícia színésznő is kerekes székbe ült, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékkal élők speciális kézmosási és higiéniai igényeire. Október 15-én tartották ugyanis a kézmosás világnapját, amelyet az UNICEF hívott életre azzal a céllal, hogy tudatosítsa a szappannal történő kézmosás komoly jelentőségét a betegségek megelőzésében. A SUHANJ! Alapítvány és a Tork célja egyszerűsíteni, segíteni a problémamentes önállóságot a fogyatékkal élők életében a higiénia területén is. A kezdeményezés részeként felmérést végeztek az alapítvány fogyatékkal élő tagjai körében arról, hogy mit tartanak a leggyakoribb problémának az akadálymentes mosdókban. A fenti 10 tipp is a válaszadók által említett fontossági sorrend alapján készült.

Nagyra értékeli, de...

A felmérésben Fenyvesi Zoltán, a SUHANJ! Alapítvány önkéntese, a Tiszta Szívvel című film egyik főszereplője is részt vett és a válaszokhoz a következőket fűzte hozzá:

Nagyra értékelem, hogy már egyre több helyen építenek ki akadálymentes mosdókat, de azért még van hová fejlődni a tisztán tartás és a feltöltés terén. Nekem is, mint sokaknak, akik kerekes széket hajtanak, jobban összekoszolódik a kezünk, ezért fokozott szükségünk van a megfelelő kézmosási lehetőségre, fontos, hogy az adagolók és a mosdó megfelelő magasságban legyenek, az ülőke rögzítve legyen és a tükröt a székben ülők magasságához is lehessen állítani.

Gyengébb a kezük

Évek óta kiemelt figyelmet fordítanak a kézmosás fontosságának hangsúlyozására, a nyilvános mosdókban a higiéniai eszközöknek mindenki számára hozzáférhetőnek kell lennie, beleértve a fogyatékkal élőket, és azokat a felhasználókat is, akiknek gondot okoz erőt kifejteni a kezükkel. Már léteznek olyan kézhigiéniai adagolók, amelyek könnyített nyomógombbal készülnek, jelentősen kisebb erőkifejtéssel adagolhatók, vagy szenzoros működtetésűek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában