Helyi közélet

2016.10.27. 09:45

Elvarázsolták a kastélyt a tiszacsegei marihuána termelők

Debrecen - A Debreceni Törvényszék nem talált alapot az ügyészség által előterjesztett súlyosításra, miként az első- és másodrendű vádlottak és védőik részéről indítványozott enyhítésre sem, így hétfőn helybenhagyta a Debreceni Járásbíróság idén tavasszal meghozott ítéletét – derült ki dr. Veszprémyné dr. Szajkó Márta sajtótitkár közleményéből.

Debrecen - A Debreceni Törvényszék nem talált alapot az ügyészség által előterjesztett súlyosításra, miként az első- és másodrendű vádlottak és védőik részéről indítványozott enyhítésre sem, így hétfőn helybenhagyta a Debreceni Járásbíróság idén tavasszal meghozott ítéletét – derült ki dr. Veszprémyné dr. Szajkó Márta sajtótitkár közleményéből.

Dunántúli előzmények

A tényállás szerint a rendszeres kábítószer-fogyasztó elsőrendű vádlott, aki korábban évtizedekig külföldön élt és dolgozott, élettársával Magyarországra kívánt visszatelepülni. 2014 májusában elhatározta: saját magának úgy biztosítja a marihuánát, hogy az élettársa által megvásárolni szándékozott és birtokba vett, Kocs községbeli ingatlan pincehelyiségében marihuánaültetvényt hoz létre. Minimum 22 marihuánapalántát szerzett be, és anyanövények létrehozásába kezdett a pincében. Később összesen 514,77 gramm termést szüretelt le ezekről. Mindezzel párhuzamosan elhatározta: másik termesztőhelyet is kialakít. Még 2013. december 30-án a másodrendű vádlottal közösen bérbe vették a tiszacsegei kastélyt, ahol az élettársak legális mezőgazdasági munkát is végeztek. Az elsőrendű vádlott 2014 augusztusában, illetve szeptemberében beszerezte a további marihuánatermesztéshez szükséges berendezések egy részét, illetve elvégeztette a szükséges villanyszerelési munkákat.

A szobákban lakik itt benn…

Az első- és másodrendű vádlott 2014 februárjában ismerkedett meg a harmadrendű vádlottal az ingatlan körüli legális mezőgazdasági munkálatok elvégzése okán, melyet követően a férfi 2014. november 24-ig az első- és másodrendű vádlottak alkalmazásában állt. R. Z. segítséget kért T. I.-től, s megállapodtak abban, hogy a kastélyban marihuánaültetvényt hoznak létre. A palánták és a berendezések beszerzése az elsőrendű, míg a növényegyedek optimális fejlődését elősegítő eszközök beépítése a harmadrendű vádlott feladata volt, a palánták elültetésében és a növények gondozásában pedig mindegyikük részt vállalt. A megállapodásnak megfelelően R. Z. Bécsből 60 db cannabispalántát – szóhasználatában: „kislányokat” – szállított az ingatlanba, majd a vádlottak megkezdték azok nevelését az ingatlan harmadik, majd második emeleti szobáiban. Tevékenységüknek rendőrségi akció vetett véget.

HBN


Az ítélet

Jelentős mennyiségű kábítószer termesztésével elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt

  • R. Z. elsőrendű vádlott 5 év 6 hónap,
  • a másodrendű R. I. 2 év 4 hónap letöltendő,
  • a harmadrendű T. I. pedig halmazati büntetésül (egy korábban elkövetett lopás bűntette miatt kiszabott próbára bocsátást megszüntetve) 2 évi, 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott.
  • Az elsőrendű vádlottat 6 évre, a másodrendűt 3 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltották.


    Debrecen, Tiszacsege - A Debreceni Járásbíróság három vádlottat mondott ki bűnösnek társtettesként elkövetett, jelentős mennyiségű kábítószer termesztésével elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében. A bíróság ezért R.Z. elsőrendű vádlottat 5 év 6 hónap, R.I. másodrendű vádlottat 2 év 4 hónap letöltendő, T.I. harmadrendű vádlottat pedig halmazati büntetésül – egy korábban elkövetett lopás bűntette miatt kiszabott próbára bocsátást megszüntetve – 2 évi, 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az elsőrendű vádlottat 6 évre, a másodrendű vádlottat 3 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta.


    Debrecen, Tiszacsege - Folytatódik a marihuánatermesztéssel vádolt három személy ügye a bíróságon.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában