Más kifest és függönyt cserél az új albérletben, ők kannabiszbarlangot csináltak belőle

Marihuánatermesztők ügyét tárgyalta a Debreceni Járásbíróság
Marihuánatermesztők ügyét tárgyalta a Debreceni Járásbíróság - © Fotó: Matey István
Debrecen, Tiszacsege – Folytatódik a marihuánatermesztéssel vádolt három személy ügye a bíróságon.

Bár a per a végéhez közeledett, az április 12-ei tárgyaláson újra megnyitotta a bizonyítási eljárást a Debreceni Járásbíróság abban az ügyben, melyben három személyt egy tiszacsegei ingatlanon történt kábítószer termesztéssel vádolnak.

A R.Z. és két társa ellen jelentős mennyiségű kábítószer termesztésével elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt folyamatban lévő perben az ügyész a vádirat történeti tényállását módosította, a másodrendű vádlott cselekvőségét érintően.

Pincében dolgozott

Az ügyészség szerint az első- és másodrendű vádlottak házastársak voltak, a harmadrendű vádlottal 2014 februárjában ismerkedtek meg. A vádbeli időszakban mindegyik vádlott rendszeresen fogyasztott kábítószert.

A módosított vádirat szerint az elsőrendű vádlott, R.Z. 2014. májusában elhatározta, hogy a kábítószer-fogyasztásához szükséges marihuánát oly módon fogja biztosítani, hogy az általa bérbe venni kívánt ingatlan pincehelyiségében marihuánaültetvényt hoz létre. A „vállalkozásba” invesztálta megtakarított másfél millió forintját, ebből a termesztéshez szükséges eszközöket, tárgyakat, felszereléseket vásárolt. Átalakította a pincehelyiséget úgy, hogy a marihuána növények tápanyag-ellátását biztosítsa és beszerzett legalább 22 palántát. Később betakarított: 514,77 gramm nettó tömegű termést szüretelt le és szárított ki, majd azt 100 grammos mennyiségekre porciózta ki és egyenként lezárt műanyag tasakokban helyezte el. (A vádiratban eredetileg az állt, hogy előbbiekben R.Z. házastársa is részt vett, az ő cselekvőségét csökkentette a módosítás.)

Nagyban folytatódott

A vád további része szerint az első- és másodrendű vádlottak még 2013. év végén hirdetés útján találtak rá egy tiszacsegei ingatlanra, mely alkalmasnak látszott marihuána termesztőhely kialakítására. Bérbe vették és elkezdték átalakítását, beszerezték a szükséges technikai berendezések egy részét.

A házaspár 2014 februárjában ismerkedett meg a harmadrendű vádlottal az ingatlan körüli munkálatok elvégzése okán. Szeptemberben abban állapodtak meg, hogy a marihuánatermesztő hely létrehozásában és fenntartásában is segít: a palánták és a termesztéshez szükséges berendezések beszerzése R.Z., míg a technikai berendezések beépítése a harmadrendű vádlott feladata volt, a palánták elültetésében és a növények gondozásában a vádlottak mindegyike részt vállalt. A megállapodást követően az elsőrendű vádlott Bécsből 60 darab kannabiszpalántát szállított az ingatlanba, a vádlottak megkezdték azok nevelését – szerepel a vádiratban.

Lefoglaltak

A Balmazújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai 2014. november 24-én a tiszacsegei helyszínen tartott házkutatás során lefoglalták a termesztéshez szükséges eszközöket, valamint 59 tő kendernövényt és 276 tő kenderpalántát, továbbá az előző termesztő helyről áthozott növényi anyagot. 2014. decemberében a rendőrök Tatán, az első termesztő helyen tartottak házkutatást, ahol 22 darab kendernövényből származó gyökérzetet, a termesztéshez szükséges eszközöket, tárgyakat találtak.

Az ügyben a következő tárgyalás április 25-én lesz.

HBN