Helyi közélet

2016.09.10. 16:57

Tüzes borok és finom ételek: a Bezermeni Vigasságokon jártunk Hajdúböszörményben

Hajdúböszörmény - Gasztronómiai csemege várta az ínyenceket a böszörményi fürdőben, ráadásként még Guinness-rekord is volt.

Hajdúböszörmény - Gasztronómiai csemege várta az ínyenceket a böszörményi fürdőben, ráadásként még Guinness-rekord is volt.

Hetedik alkalommal rendezte meg szombaton a Bezermeni Vigasságok finom ételek napját a város gasztronómiai egyesülete. A városból és környékéről összesen hatvan csapat nevezett a főzőversenyre, ahol a a bográcsok és üstök tartalmát illetően csupán egyetlen kikötés volt: a Hajdúságban fellelhető őshonos állatból népi ételt kellett készíteni.

Fotó: Kovács Péter

Az esemény középpontjában a jövő hónapban Erfurtban rendezendő szakácsolimpiára készülő Hajdúsági regionális Culinary Team által készített bivalyragu állt. A fesztivál közepén felállított sokszáz literes kondérban hajnaltól délig 350 kilónyi nyersanyagból, ezernyi adag bivalyragut főztek Rédai Attila mesterszakács vezetésével a Culinary Team tagjai. Az étel kelendő volt, igen rövid idő alatt elfogyott.

Messziről jött vendégek

Persze nemcsak a profi szakácsoknak termett sikerélmény a Bezermeni Vigasságon, hanem a főzőnapra érkezett többi csapatnak is. Amit főztek, az a zsűrinek is ízlett, és nem egy helyen elismerően szóltak az ételről a főzőhelyek szomszédságában ténykedők is. Merthogy a jó szó, majd a rövid- és hosszabb italok közös kóstolása mellett – amikor eljött annak az ideje – sok helyen az étkeket is közösen fogyasztották el. Közöttük volt Csorvási Sándor és csapata, ők messziről, a Nógrád megyei Karancslapujtőről érkeztek. „Marhapörköltet palóc batyuban” – olvastuk a bogrács fölötti feliratot. Mint mondja, első alkalommal jöttek el a Bezermeni Vigasságokra, mégpedig őket az esemény főszervezője, Gajdán Antalné hívta meg egy ottani gasztronómiai fesztiválról, ahol a böszörményi esemény kitalálója zsűritag volt.

Fotó: Kovács Péter

Néhány bográccsal odább a Törökszentmiklósról érkezett Keresztény Értelmiségiek Szövetsége civil szervezet csapata miklósi csipkecsupros kötött gulyást főzött. Sülye Károlynétól tudjuk, hogy egyesületük az idén 15 éves, és jubileumi konferencia helyett jobbnak látták, ha eljönnek Hajdúböszörménybe és közösen főznek, és nagyon jól érzik magukat.

HBN–KZS



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában