Helyi közélet

2016.09.27. 09:01

Legtöbben a benzinesre szavazunk

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hazánkban az autósok 82 százaléka benzines járművet használ egy idei felmérés szerint.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hazánkban az autósok 82 százaléka benzines járművet használ egy idei felmérés szerint.

A Bosch szerint 2020-ra a világ személyautóinak negyedét közvetlen befecskendezéses benzinmotor hajtja majd, ezért a cég egyik kiemelt fejlesztési területe a benzinüzemű motorok hatékonyságának a növelése – derül ki egy reprezentatív kutatásból.

Teret hódítanak

Magyarországon az autósok 82 százaléka a benzines járműveket részesíti előnyben, bár ez az arány a korábbiakhoz képest valamelyest csökkent, hiszen eddig 85-86 százalékos arányt regisztráltak. A gázüzemű, hibrid vagy elektromos meghajtású járművek aránya mindeközben statisztikailag továbbra sem kimutatható. Világszerte mind nagyobb teret hódítanak a közvetlen befecskendezéses benzinmotorok. Az alacsony üzemanyag-fogyasztás iránti növekvő kereslet innovatív megoldások fejlesztését eredményezi. Mivel a közvetlen befecskendezéses benzinmotorok hengerűrtartalma egyre csökken, szinte kötelező elemként jelenik meg a turbófeltöltés. A turbófeltöltő azonban csak nagyobb fordulatszámon biztosít kellő töltőnyomást, és így nagyobb erőt.

„Turbólyuk”

Vagyis kis fordulatszámon csak a motor nyomatéka érvényesül, ami viszont a kis hengerűrtartalom és az Otto-ciklus miatt relatíve kicsi. Ezért egy felváltás után, vagy egy hirtelen gázadásnál közepes fordulatszámon a turbófeltöltő még nem nyújt elég töltőlevegőt, a motor saját nyomatéka szintén kicsi. A vezető ekkor azt érzékelheti, mintha a jármű lassan reagálna a gázadásra. Ezt a jelenséget nevezik „turbólyuknak”, ugyanis a vezetőnek meg kell várnia, amíg a motor eléri azt a fordulatszámot, amelyen már érezhető nyomást biztosít a turbófeltöltő. A mérnökök kidolgoztak egy megoldást erre a problémára. Az átöblítés lényege, hogy üzem közben a motor kipufogó- és szívószelepei egy pillanatra egyszerre nyílnak ki, így dinamikus nyomáskülönbség alakul ki a motor szívó és kipufogó oldala között. A nagyobb kipufogógáz-áram csaknem 50 százalékkal nagyobb nyomatékot biztosít kis fordulatszámon is, kiküszöbölve ezzel a turbólyukat.

Jobb a víz

A cég legújabb innovációja a vízbefecskendezés, ami különösen a kis hengerűrtartalmú, turbófeltöltéssel ellátott benzinmotorok hatásfokát növeli jelentősen. Az új megoldás egy roppant egyszerű felismerésen alapszik: a motorok üzem közbeni túlmelegedését a gyártók az égéstérbe juttatott folyadékkal akadályozzák meg, ami általában plusz, hűtési célra felhasznált üzemanyagot jelent. A kis hengerűrtartalmú, három- vagy négyhengeres, turbófeltöltővel ellátott, közvetlen befecskendezéses benzinmotorok egyre nagyobb méretű és tömegű járművek meghajtására válnak alkalmassá, miközben jóval könnyebbek a korábbi generációs benzinmotoroknál.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában