Helyi közélet

2016.09.20. 10:02

Görög betegség

<em>Nagy bajban van az európai kultúra egyik bölcsője, Görögország. Az elmúlt napokban a gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező Korfu szigetén jártam, ahol számos jelét tapasztaltam a főleg a hatalmas állam­adósság nyomán kialakult gazdasági válságnak. Kézzel fogható az elszegényedés.</em> Orosz Csaba jegyzete.

Nagy bajban van az európai kultúra egyik bölcsője, Görögország. Az elmúlt napokban a gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező Korfu szigetén jártam, ahol számos jelét tapasztaltam a főleg a hatalmas állam­adósság nyomán kialakult gazdasági válságnak. Kézzel fogható az elszegényedés. Orosz Csaba jegyzete.

Építkezést sehol nem látni, viszont annál több a félbehagyott ház. Elvétve közlekednek új autók, az épületek festése általában kopottas. Sok a gazos, elhanyagolt, szemetes telek. A munkához való hozzáállás ma is kettős. A tengerparton találkoztam olyan, a nyug­ágyakat este teherautóra felpakoló férfiakkal, akik egy idő után szó szerint a munka mellé feküdtek egy órácskára. Viszont olyan magyar pincérlánnyal is beszéltem, aki – állítása szerint – május eleje óta napi 10-12 órát dolgozik, szabadnap nélkül. Közben egymást érik a megszorítások, a béreket és a nyugdíjakat csökkentették, új adókat vetettek ki, a régieket megemelték. Folyamatosan mérséklődik a görög belső kereslet. Szinte csak a turistákból tudnak pénzhez jutni. Az országot elkapta a hitelörvény, a régi kölcsönöket újak felvételével tudják törleszteni. Egyelőre nem látszik fény az alagút végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában