Helyi közélet

2016.08.10. 17:38

Minden évben új arcát mutatja meg Vámospércs

Vámospércs - Negyedszázados fennállását ünnepli a Vámospércsi Művésztelep és Grafikai Műhely.

Vámospércs - Negyedszázados fennállását ünnepli a Vámospércsi Művésztelep és Grafikai Műhely.

A művésztelepi mozgalmat – ha úgy tetszik – hungarikumnak tekinthetjük, hiszen sehol másutt a nagyvilágban nem alakult ennyi közpénzből támogatott időszaki művészeti kurzus, amelyek anyagi fenntartását és működtetését magánemberek, vállalkozások adományai egészítik ki.

A Vámospércsi Művésztelep és Grafikai Műhely huszonöt éve töretlen lendülettel szerveződik minden nyáron, és változatlanul mondhatja magáénak a közösség, Vámospércs Város Önkormányzata, továbbá a nemzeti kulturális alap és a megyei önkormányzat támogatását és megbecsülését.

– A városban nagyon komoly szellemi értékként tekintünk a táborra, amely a helyi művészetpártolók alulról jövő kezdeményezésének tudható. Ugyan a tábor életében voltak nehéz időszakok, a lakosok támogatásának köszönhetően minden évben sikerült megrendeznünk – árulta el lapunknak Ménes Andrea polgármester.

Lehó István, a tábor tősgyökeres tagja kezdetben rajztanára, majd felesége hatására kezdett komolyabban foglalkozni a rajzolással. – A második művésztelepre még csak látogatóként érkeztem a feleségemmel, a harmadikra már meghívott művészként. Annak ellenére, hogy Vámospércsen élek, a város minden évben új arcát mutatja meg számomra a telep ideje alatt – fogalmazott.

Irányt nem csak a szent helyek adnak az alkotóknak. A művészek tíz éve hívószóra érkeznek a táborba, idén például a „kezdőpontra” gyűltek össze. – Az elmúlt negyed század lezárult, a következő negyed század pedig előttünk áll – magyarázta az elnevezést Fátyol Zoltán, a telep vezetője.


Fátyol Zoltán | Fotó: Matey István


A tagok a művészet szeretete mellett a személyes kapcsolatok miatt jönnek évről évre. – Nem annyira a munka, mint a légkör és a szellemi közösség miatt látogatok el minden egyes évben. Számomra ez a két hét a pihenés és feltöltődés időszaka. Több kollégámmal ugyanabból az iskolából jövünk. A közösen megélt élmények áthidalnak minket az év közben esetlegesen kialakuló problémákon. A diákok pozitívan élik meg a nyaralásunkat, rájönnek, hogy mi is csak emberek vagyunk, ezért egyre többen néznek meg minket itt alkotás közben. Ilyenkor tudjuk igazán megmutatni azt a szenvedélyt, amivel szeretnénk, hogy ők is dolgozzanak – hallhattuk Varga Józseftől, a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola grafikusművészétől.

Vissza-visszajár

Kopócsy Judit immár húsz éve menetrendszerűen megérkezik a fővárosból. – Nem ismeretlen számomra a vidék. Ugyan jelenleg is Pesten élek, gyerekkoromban nagyon sok időt töltöttem a debreceni nagyszülőknél. Nekem a fa fogalmát azóta is az alföldi fák testesítik meg – mondta.

HBN–Budai Lilla


Folyton megújul

A három fővel indult telep ma már olyannyira kinőtte magát, hogy a művészek kézről-kézre adják a kilincset a kéthetes periódus alatt. Van, aki csak az első, van, aki csak a második hétre érkezik, azonban a megújulás állandó.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában