Helyi közélet

2016.08.17. 15:39

Küldjön hírt! - Egy vörösmartys pedagógus Írországban

Debrecen - Az Európai Bizottság Erasmus+ pályázatán nyert a Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 5 pedagógusa ösztöndíjat külföldi tanártovábbképző kurzusokra.

Debrecen - Az Európai Bizottság Erasmus+ pályázatán nyert a Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 5 pedagógusa ösztöndíjat külföldi tanártovábbképző kurzusokra.

2016. július 11-22. között Seressné Barta Ibolya - a cikk írója - vett részt Dublinban az IKT (információs kommunikációs technológia) a tanításért c. képzésen. Az English Matters koordinálásában 17 országból érkeztek pedagógusok az azonos időben szervezett és bizonyos pontokon közös angol nyelvtanár továbbképző és IKT kurzusokra, melynek a legendás hírű Trinity College volt a helyszíne. Felemelő érzés volt Írország legrégebbi egyetemén tanulni.

A tanfolyam során nagyon sok új programmal, eszközzel ismerkedtünk meg, amelyeket a tanórákon, tanórán kívüli foglalkozásokon, tehetséggondozásban, felzárkóztatásban, de a hétköznapi iskolai munkában, adminisztrációban is jól lehet majd hasznosítani. A kurzust minden résztvevőnek portfólióval, illetve szóbeli védéssel kellett zárnia. Mindez nagyon sok elfoglaltságot adott a pedagógusoknak, minden nap a portfólióikon vagy az aktuális házi feladatunkon dolgoztunk, hogy a második hét végére készen legyünk.

A kurzuson elkészült magyar portfólió ezen a linken megtekinthető.

A képzésen lehetőség nyílt az egymás közötti tudásmegosztásra is. Számos olyan program került bemutatásra, amelyet bizonyos országokban már használnak, de sokak számára újdonság volt. A legkülönbözőbb tantárgyakat tanító pedagógusok érkeztek a kurzusra: jog- és mérnöktanártól kezdve a fejlesztő pedagógusig, illetve Magyarországot egyedül képviselve, könyvtárostanárként jómagam. A szakok sokszínűsége mutatja, hogy az IKT ismeretek minden szaktárgyban és szaktárgyakon kívül is jól hasznosíthatóak, és fontos, hogy a pedagógusok megfelelő tudást szerezzenek ezek használatáról, képesek legyenek az állandó megújulásra.

A feszített tempó mellett néha jutott idő arra is, hogy ismerkedjünk az ír történelemmel, Dublin és Írország nevezetességeivel, a hagyományos ír tánccal, zenével, ételekkel, pubokkal. Hétvégén eljutottunk a Moher-sziklákhoz, Kilkennybe, Wicklow-hegységbe, a varázslatos Glendalaugh-ba, a Dublini-öbölbe, az egyik legszebb halászfaluba Howthba, illetve a Malahide kastélyba.

A tanév megkezdésével a felhalmozott tudást és a tapasztalatokat szeretném minél szélesebb körben megosztani: ír nap, vetélkedő és kiállítás szervezése, szakmai megbeszélések, tapasztalatcserék révén.

Kollégáinkat arra biztatom, hogy éljenek a lehetőséggel, és a Tempus Közalapítvány weboldalán tájékozódjanak erről a lehetőségről. Legközelebb 2017. februárjában lehet újabb pályázatot beadni.

- Seressné Barta Ibolya -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában