Helyi közélet

2016.08.19. 19:00

Az „áramos” járművek gazdáinak kedveznének

Debrecen - Most a nagyerdei mélygarázsban üzemel elek­tromos töltőállomás.

Debrecen - Most a nagyerdei mélygarázsban üzemel elek­tromos töltőállomás.

A debreceni helyhatóság is szeretne pénzhez jutni abból az egy és negyedmilliárd forintos alapból, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosít önkormányzatok részére elektromos töltőállomások létesítésére – közölte kérdésünkre szerdán a debreceni polgármesteri hivatal.

A vissza nem térítendő támogatásra a 15 ezernél nagyobb lélekszámú települések önkormányzatai pályázhatnak. A jelentkezéseket szeptember 15-étől lehet benyújtani. A fejlesztések támogatásával a minisztérium azt szeretné elérni, hogy Magyarország minden nagyobb településén lehessen elektromos járműveket tölteni közterületen. A tárca számításai szerint a támogatásból mintegy ezer új e-töltőpont létesülhet országszerte. Információink szerint Debrecen a Jedlik Ányos Program pályázati felhívása alapján 10 töltőállomást telepíthet, melyekhez a maximális összeget igénylik. A támogatás töltőtípustól függően darabonként ideális esetben 1 millió 380 forint, 2 millió 476 ezer, illetve 3 millió 200 ezer forint lenne.

Zöld rendszámmal ingyen

Debrecenben jelenleg egy helyen, a Ködszínház alatti mélygarázsban működik ilyen töltőállomás. A kétfejes, tehát egyszerre két autó töltésére alkalmas eszközt tavaly májusban adták át, melyet egyre többen használnak, nemcsak a debreceniek, hanem külföldiek is. A helyhatóság március óta ingyen parkolási lehetőség biztosításával is támogatja a zöld rendszámú autók elterjedését. Az ezt lehetővé tévő helyi rendelet a tisztán elektro­mos, valamint a külső töltésű és a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsikra vonatkozik.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában