Helyi közélet

2016.07.20. 16:10

Meglepetések itt is, ott is: Vásáry Tamás flashmobot vezényel Debrecenben

Debrecen – Premier előtt láthatja a közönség a cívisvárosban a Kossuth téren a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart.

Debrecen – Premier előtt láthatja a közönség a cívisvárosban a Kossuth téren a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart.

Nemcsak tanít, de decemberi frankfurti koncertjére is az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján készül Nemes Balázs trombitaművész.

Hétfőn rezes gálával folytatódott a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán rendezett nyári kurzus hangversenysorozata, amelyen ősbemutatót hallhatott a közönség: korábban még Debrecenben egyetlen színpadon sem játszották Dana Wilson Masks című művét, ami a Nemzetközi Trombitás Szövetség nagydíjas darabja – derült ki az akadémia beszámolójából.

A gálakoncert különleges zenei találkozásnak is teret nyitott, ugyanis az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának trombita-mesterkurzusát tartó két művésztanár, Nemes Balázs és Horváth Bence húsz év után koncertezett újra együtt, Vivaldi C-dúr kettősversenyét adták elő.


Fotó: Debreceni Egyetem


A trombita-mesterkurzusra tizenkét hallgató jelentkezett tudása fejlesztésére, közülük került ki a Vásáry Tamás által vezetett Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar négy trombitása is.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a fiatalok a képzésük idején ifjúsági zenekarokban zenéljenek, nem elég csak szóló darabokat játszani a diploma megszerzése előtt, egészen másfajta játékot igényel a nagyzenekar, mint egyedül vagy kamarában színpadra lépni. A mesterkurzuson az ifjúsági zenekari munkát is segítjük, átvettük a hallgatókkal a repertoár nehezebb részeit” – idézte az akadémia közleménye Nemes Balázst, aki a párizsi konzervatóriumban és a New York-i Juilliardon tanulta szakmáját.



Nemes Balázs tizenhét éves korától játszik Németország legnagyobb koncerttermeiben, jelenleg a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának szóló trombitása, emellett a Baseli Szimfonikus Zenekarnak is tagja.

A gálán Nemes Balázs Johann Wilhelm Hertel Esz-dúr koncert no. 1. című művét mutatta be a közönségnek, amit zenekarával decemberben állítanak majd színpadra Frankfurtban.

HBN


Vásáry Tamás flashmobot vezényel

Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának különleges eseményén premier előtt láthatja a közönség Debrecenben a Kossuth téren a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart – tudatta az akadémia.

Elsőként vesz részt Vásáry Tamás Kossuth-díjas karmester villámcsődületben: a teljes Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart irányítva rendhagyó helyszínen, a három nap múlva induló koncertturné felkészülési időszakában lép a közönség elé július 21-én, csütörtökön 14 órától a debreceni Kossuth téren egy rövid Kodály-darabbal.

A világzenekarban ezúttal hetvennégy fiatal muzsikust kovácsol össze egy hét alatt zenekarrá Vásáry Tamás, akinek munkáját Bolyky Zoltán betanító karmester és Kusnyer Róbert koncertmester segíti.

„Tavaly úgy gondoltam, akkor állt össze a legjobb ifjúsági világzenekar, de az idei az előző évi színvonalat is túlszárnyalja. Az első hegedű és a brácsa soha nem volt ilyen erős, bőgősök annyian vannak, mint eddig még egyszer sem. A július 23-án a budapesti Városmajori Szabadtéri Színpadon induló turnéra már most összeért a műsor” – tájékoztatott Vásáry Tamás.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában