Helyi közélet

2016.07.05. 11:58

Hamisított olajon csúszott el a debreceni számlagyár

Debrecen - Az elmúlt évek legnagyobb motorolaj-hamisítóit leplezte le NAV, hajót, lovardát, autókat és különböző ingatlanokat foglaltak le a gyanúsítottaktól.

Debrecen - Az elmúlt évek legnagyobb motorolaj-hamisítóit leplezte le NAV, hajót, lovardát, autókat és különböző ingatlanokat foglaltak le a gyanúsítottaktól.

Ausztriából és Németországból importált olcsó olajt, majd ismert világmárkák termékeiként értékesítette az a társaság, amelyet a napokban buktatott le Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A nagykereskedő adót sem fizetett, ezzel legalább egymilliárd forintnyi kárt okozott a költségvetésnek – derült ki az adóhatóság keddi tájékoztatóján. A pénzügyi nyomozókat egy debreceni számlagyár vezette nyomra. Ezt egy debreceni férfi irányította. Ő és társai egy jól felépített céghálózatot működtettek, hat-hét százalékos haszonért cserébe lényegében bármiről állítottak ki számlákat országszerte.



Papíron ezen a céghálón keresztül „folyatták át” annak a kereskedőnek az olaját is, aki az elmúlt évek legnagyobb olajhamisítási ügye mögött áll. A cégháló és a számlagyár beiktatására az adómentesség miatt volt szükség, ezáltal ugyanis komoly versenyelőnyhöz juthatott a piac tisztességes szereplőivel szemben. Az olaj-nagykereskedelemmel foglalkozó cég élén is stróman állt, az érdemi irányítást egy minden hájjal megkent férfi végezte a háttérből. Ő azonban nem elégedett meg az adómentesen beszerzett, majd továbbértékesített olajból származó bevétellel. Még nagyobb hasznot akart, így a világ legismertebb motorolaj-márkáinak cimkézett hordókban, kannákban értékesítette a kenőanyagot. A kupakokat eredetiséget igazoló matricával is ellátták.



A kereskedő raktárában a rajtaütéskor 220 ezer liter motorolajat találtak (ennek értéke mintegy 250 millió forint), ez 50 ezer gépkocsi egyidejű olajcseréjéhez elegendő mennyiség – érzékeltette a lefoglalás nagyságát Lengyel Tibor pénzügyőr ezredes, az Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatóság igazgatója. A társaság többek között közlekedési vállalatnak, vasúttársaságnak, autószervizeknek, más kereskedőknek és webáruházakban értékesítette a termékeket; megrendelésre bármilyen márkájút képesek voltak „előállítani”.

A pénzügyőr ezredes elmondta: a számlagyár legkevesebb másfél milliárd, míg az olaj-nagykereskedő legalább egymilliárd forinttal károsította meg a költségvetést. A bűnszervezet vezetőit elfogták és előállították. Hat személyt gyanúsítottként hallgattak ki bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Öten (köztük az olajbáró és négy debreceni számlagyáros) előzetes letartóztatásba került.

Lengyel Tibor kiemelte: 800 millió forint értékben foglaltak le a gyanúsítottaktól vagyontárgyakat. Köztük egy hajót, négy személyautót, hat lakóingatlant, ipari ingatlanokat, egy lovardát, illetve 50 millió forintot. Ha a bíróság bizonyítottnak találja a gyanúsítottak terhére rótt költségvetési csalást és az iparjogok megsértését, akár 20 évig tartó szabadságvesztést is kiszabhat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában