Helyi közélet

2016.06.10. 14:39

Sporttal, családi nappal a drogok ellen

Debrecen - Egész programsorozattal készülnek június 26-ához, a drogellenes világnaphoz csatlakozva a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (DKEF) és a vele együttműködő szervezetek.

Debrecen - Egész programsorozattal készülnek június 26-ához, a drogellenes világnaphoz csatlakozva a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (DKEF) és a vele együttműködő szervezetek.

– Nehéz küzdelem, de mindent meg kell tenni – mondta dr. Papp Csaba, DKEF társadalmi elnöke a drogellenes harcról a programokat bemutató sajtótájékoztatón pénteken, hangsúlyozva hogy a fogyasztásnak gyakran fiatalok lesznek az áldozatai, akár olyanok, aki csak kipróbálnak valamilyen szert.

Berényi András, a DKEF szakmai elnöke arról számolt be, hogy a június 8-tól 24-ig tartó rendezvények egy része a szociális szférában tevékenykedő szakembereknek szóló, „megoldáskereső”, míg a többi a szélesebb nyilvánosság bevonásával rendezendő program lesz. Utóbbiban többek közt egészség- és családi nap, flashmob, sportolás is szerepel.

Megtisztítják a közteret

Figeczki Tamás, az Ökumenikus Segélyszervezet debreceni vezetője egy különleges akciót ismertetett; a június 24-ei drogszemét gyűjtés során a szervezet Rákóczi utcai központjában történő eligazítás és védőeszközök felvétele után az Újkertben, a Fényes udvarban és a Tócóskertben fellelhető, intravénás fogyasztás után hátramaradó eszközöket gyűjtik be az önkéntesek.

– Ezt saját munkatársaink és segítőink rendszeresen megteszik, ezúttal azonban, a közterületek megtisztítása mellett még egy fontos célja van a programnak. Egy pályázat révén Magyarországon húsz hónapon át összeszedett szemetet a Debreceni Egyetem laboratóriumában bevizsgálják, így képet kaphatnak a szakemberek arról, hogy mit és milyen mennyiségben fogyasztanak a droghasználók – magyarázta Figeczki Tamás.

Éjszakai pingpongozás

– Oda kell vinnünk a szolgáltatásainkat, ahol a fiatalok itallal, bódító szerekkel kapcsolatba kerülhetnek, és ez már nem csak a szórakozóhelyeket jelenti, hanem az utcákat is – mondta Juhász Béla Szilárd, a Lelkierő Egyesület vezetője, megjegyezve, hogy ma a bulizás gyakran egyik vendéglátóhelyről a másikra járva történik. – A „Moonshine” éjszakai ártalomcsökkentő sportolásnak már hagyománya, sikere van, egy-egy alkalommal 150-160 fiatal vesz rajta részt. Az éjszakai pingpongozás haszna amellett, hogy addig se szereket fogyasztanak a résztvevők, alkalom nyílik velük beszélgetni, elmondani, milyen segítséget tudunk nekik nyújtani szükség esetén – részletezte.

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy a szülők gyakran azt hiszik, gyermekük drogfogyasztása családon belül megoldható nehézség, csakhogy ez a probléma nagyon gyorsan túllép a család hatókörén. A Drogellenes Juniális rendezvényeire a szülőket is várják, akik ott – anonim módon – segítséget kérhetnek a szakemberektől.

HBN-SzT​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában