Helyi közélet

2016.06.11. 18:18

Könnyű és nehéz

<em>Legyen neki könnyű a föld, szokták mondani, ha meghal valaki – és ugyancsak könnyűnek ítéltetnek a szárnyaló pillangók is. Talán furcsának tűnik e két fogalom párhuzamba állítása, de úgy érzem, megyénk lakosságát a napokban két esemény tartotta leginkább „lázban”: a sírásó verseny, és a kokadi „lepkegyilkos” gazda esete.</em> Kenyeres Ilona írása.

Legyen neki könnyű a föld, szokták mondani, ha meghal valaki – és ugyancsak könnyűnek ítéltetnek a szárnyaló pillangók is. Talán furcsának tűnik e két fogalom párhuzamba állítása, de úgy érzem, megyénk lakosságát a napokban két esemény tartotta leginkább „lázban”: a sírásó verseny, és a kokadi „lepkegyilkos” gazda esete. Kenyeres Ilona írása.

A versenyről – majdnem fesztivált írtam hirtelen, hiszen már szinte minden eseményt így neveznek újabban – még sehol nem olvastam pozitív visszajelzést, a szervezők és a résztvevők azonban hasznosnak tartják a megmérettetést, és ez ugye így is van rendjén. Mert ki más, ha még ők sem… Elképzelhető, hogy a kezdeti fanyalgások után előbb-utóbb ezzel a kissé morbid versennyel is megbarátkozunk, mint oly sok más, furcsának tűnő kezdeményezéssel. Azt mindenképpen el kell ismerni, hogy a résztvevők keményen megdolgoztak, és megizzadtak a verseny folyamán. A másik eset egyetlen szenvedő alanya azonban ha nem is fizikailag, lelkileg mindenképpen megroggyant egy három és fél éve húzódó per ideje alatt. Nem kevesebbet állítottak ugyanis róla, mint hogy a saját telkén engedéllyel megritkított cserjék között állítólag megbúvó, felbecsülhetetlen értékű lepkéket – pontosabban hernyóikat – irtott ki. Mindezért a bűnért pedig először 10, később, „megszánván” a gazdát, csupán másfél milliárd (!) forintra akarták megbüntetni. Ezen azért elmeditálhat az állampolgár. Vajon hogy gondolták ezt annak idején a vádlói? Hány évet kellene leülnie egy embernek, hogy ilyen horribilis összeget „behajthassanak” rajta? Vagy csupán eszmei értéke lett volna a büntetésnek is, mint a lepkéknek? Hihetetlen, hogy egy komoly, taláros testületnek olyan ügyekkel kell foglalkoznia – sok más, valóban komoly mellett, illetve helyett –, amelyben egy vélhetően rossz­indulattól vezérelt illető feljelent egy, minden tekintetben helyesen, azaz engedéllyel intézkedő embert. Még az a szerencse, hogy végül ebben az esetben győzött az igazság. Kimondták, hogy a kokadi gazda nem okozott kárt, amikor a saját telkén, engedéllyel cserjét ritkított, és ezzel pont került egy több éves meghurcoltatás végére. Az pedig, hogy egy ártatlan ember lelke mennyire sérült ez idő alatt, kit érdekel…


Debrecen – …legalábbis bizonyíthatóan nem a Debreceni Ítélőtábla tanácsvezető bírója, Csiki Péter szerint, ezért pénteken jogerősen is a kokadi gazdának adott igazat az elhíresült „lepkeperben”.


Debrecen – Az ország számos pontjáról érkeztek Debrecenbe versenyzők az első országos sírásóversenyre.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában