Helyi közélet

2016.06.09. 20:02

Kísérleti eredményekről az atommagkutatóban

Debrecen - „A sötét anyag évtizedében élünk” – számos kutatás zajlik a részecskefizikában.

Debrecen - „A sötét anyag évtizedében élünk” – számos kutatás zajlik a részecskefizikában.

Sötét erők az atommagban címmel tartott előadást dr. Krasznahorkay Attila az Atomkiban csütörtökön. A debreceni kutatók az elméleti előrejelzésekhez képest jelentős eltérést tapasztaltak a sötét erők vizsgálata során, amit a mostani magfizikai ismeretek alapján nem tudnak értelmezni. A felfedezés részleteiről részletesen beszámoltunk.

A szakemberek megfigyelése azonban összhangban van egy új, kis tömegű semleges részecske feltételezésével, aminek a tulajdonságai egyeznek a sötét fotonéval, amit a sötét anyag részecskéi közötti kölcsönhatás leírására vezettek be. – Az első stabil elektron részecske felfedezése fontos áttörés volt, ami után az atommag többi részecskéit is felfedezték, hiszen a részecskefizika Standard Modellje a látható világunkat tudja értelmezni. A sötét anyag kutatása csillagászati megfigyelésekhez köthető – mondta az MTA Atommagkutató Intézetének főosztályvezetője előadásában.

Hozzátette, a sötét anyag 30, míg a sötét energia 65 százalékát teszi ki az univerzum tömegének. Világszerte kísérleteket terveznek a sötét anyagokkal kapcsolatban, a jelenleg építés alatt álló eszközök legkorábban 1-2 éven belül hozhatnak eredményt. A debreceni kutatók egy olyan új elektron-pozitron pár-spektrométert építettek, melynek hatásfoka lényegesen jobb, mint a korábbi eszközöké. A kutatásokat az Európai Unió is támogatja.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában