Helyi közélet

2016.06.27. 17:38

Dolgoznak az érseki hivatalon

Debrecen - Az egykori Petőfi téri kollégium épületét az önkormányzattól kapta használatba a görögkatolikus egyház.

Debrecen - Az egykori Petőfi téri kollégium épületét az önkormányzattól kapta használatba a görögkatolikus egyház.

Május végén bontási munkálatokkal kezdődött el az egykor Hatvani István Kollégium épületének felújítása, a görögkatolikus egyház Hajdúdorogi Főegyházmegyeéjének székhelye lesz. Az épületet felállványozták, belül pedig a gépészeti és elektromos szerelések folynak – adta hírül az egyház.

Az első magyar görögkatolikus egyházmegyével egyidős, szecessziós épület eredetileg körfolyosós bérház volt utcafronti üzletekkel. A II. világháborúban lebombázták a ház hátsó részét, majdnem a teljes Petőfi térrel együtt. Az elmúlt évtizedekben sokféle használója volt az épületnek, ahogy írtuk, kollégium is működött benne. A kilenc éve üres épület teljes felújításának terveit Kasuba János építészmérnök készítette el tervezőtársaival.

A tervek szerint a belső felújítás mellett a belső udvar üvegtetős lefedést fog kapni, helyreállítva a függőfolyosók körbejárhatóságát. A kialakuló belső zárt, temperált udvaron lift is épül. Az épületben – amelyet az önkormányzattól kapott használatba az egyház – az irodákon kívül lesz kápolna, díszterem és levéltár is.

A felújítás első ütemének kivitelezésére versenyeztetés után a DH-Szervíz Kft. végzi nettó 267 millió forint értékben. A felújítás forrásait az állam biztosítja. A tervek szerint az ősz végére veheti birtokba az érseki hivatal a megszépülő épületet.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában