Helyi közélet

2016.06.14. 19:37

A saját gyermekeik mellé még négyen érkeztek

Debrecen - Debrődiné Erzsike arra biztat, hogy nem szabad félni gyermeknevelés szolgálatától.

Debrecen - Debrődiné Erzsike arra biztat, hogy nem szabad félni gyermeknevelés szolgálatától.

– A férjemmel harminc éve vagyunk házasok, a két nagy gyermekünk már kirepült a családi fészekből. A szüleink mindig is arra neveltek bennünket, hogy segítsünk azokon, akiken tudunk. Teljesen véletlenül jött szembe velünk ez a lehetőség, a férjem éppen munkát keresett, és mivel világéletében gyerekekkel foglalkozott, nem volt kérdés, hogy belevágunk – ezt már Debrődiné Erzsike meséli a Naplónak, aki férjével 2010 óta tizenhét gyermeket nevelt a hálózaton belül. – Túl vagyunk több hazagondozáson, jelenleg egy saját mellett négy kiskorú gyermek nevelkedik a hatalmas családi házban, a legkisebb közel egy évesen már hat koponyaműtéten van túl. Neki söntje van, ezért különös figyelmet igényel – tudjuk meg a nevelőszülőtől.

Forintosítani nehéz

– A kamasz gyerek nehezebben illeszkedik be a kicsik közé. Ilyenkor a hálózat pszichológusa nyújt azonnali segítséget. Ha tanulási nehézségek adódnak, akkor pedig fejlesztőpedagógus segít – árulja el. – Sokan megkérdezték már, mennyi pénzt kapok ezért a munkáért, biztos megéri. Én ilyenkor visszakérdezek, ők mennyiért vállalnák el, mégpedig úgy, hogy „bármikor” vissza kell tudni adni őket? Mennyit ér egy havi szeretet és gondoskodás? Megéri-e? Igen, hiszen a gyermek szeretete, ragaszkodása a fizetség. Mindenkit arra buzdítok, aki képesnek érzi rá magát, és mások felé is nyitott a szeretete, ne féljen ettől a szolgálattól. Bátran vállalja fel az érzéseit, mert a munka mellett sokkal több örömöt találhat a nevelőszülői feladatban – mondja.

Útjukra engedni

A gyermekektől nem könnyű elválni, de ha megoldódik a szülőkkel való viszony vagy örökbe fogadják őket, a nevelőszülői feladat véget ér. Debrődiné Erzsike örül, ha végre rendeződik a gyerekek élete, és végre ők is igazi családban élhetnek majd.

– Csodálatos látni a szülők és a kisgyerek egymásra találását, ahogy napról napra közelebb kerülnek egymáshoz. Nagyon megható az örökbefogadó szülők boldogsága is, nagyon tudnak örülni és izgulni – mutat rá.


Debrecen - Rendkívüli hajtóerő, hogy megváltoztathatják jó irányban egy gyermek életét: mindennapi örömökről, nehézségekről beszélgettünk a Református Nevelőszülői Hálózat tagjaival.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában