Helyi közélet

2016.05.30. 13:28

Régésznap Böszörményben: tisztára, mint egy középkori vásár!

Hajdúböszörmény - A Hajdúsági Múzeum ebben az évben is csatlakozott a Régészet Napja országos rendezvénysorozathoz május 27-28-án.

Hajdúböszörmény - A Hajdúsági Múzeum ebben az évben is csatlakozott a Régészet Napja országos rendezvénysorozathoz május 27-28-án.

Hajdúböszörmény. A múzeum bronzkori kiállításához kapcsolódó foglalkozásokra érkeztek szervezett csoportok május 27-én. Az óvodásoktól kezdődően a középiskolásokig bezárólag ismerkedtek meg a bronzkori élet mindennapjaival. Kipróbálhatták hogyan készítették a lisztet, hogyan törték meg a gabonaszemeket az őskorban. Megismerkedtek az alapvető szövési és agyagozási technikákkal. Elkészítették a legegyszerűbb bronzkori ékszereket is, a spirálisokból komponált medálokat, függőket ma is szívesen hordják.

– Május 28-án családi nap keretében egy középkori vásár sokszínűségét igyekeztünk a múzeum udvarára csempészni. A gyereknapra készülő gyerekeket a Pergő együttes Sárkányverő vásári játéka szórakoztatta. A játék mellett középkori kézművesekkel ismerkedhettek meg. A múzeum udvarán vert emlékpénzhez bőrerszényt készíthettek, a zeleméri Csonkatoronyhoz gótikus üvegablakokat festhettek, az Olajütő utcában előkerült körmeneti keresztet díszítő Krisztus korong motívumának felhasználásával hűtőmágnest készíthettek. Megismerhették a fazekas, a szalmafonó, a falusi kovács munkáját is, aki a helyszínen késeket, nyílhegyeket, aratósarlót kovácsolt. A bátrabbak a középkori íjakat is kipróbálhatták. - tájékoztatott dr. Bálint Marianna régész.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában