Helyi közélet

2016.05.02. 16:17

Nehezebbre számítottak a debreceni érettségizők

Debrecen - Sem a diákok, sem a tanár szerint nem volt túl kemény a magyar érettségi írásbelije.

Debrecen - Sem a diákok, sem a tanár szerint nem volt túl kemény a magyar érettségi írásbelije.

A magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgájával hétfőn reggel megkezdődött az idei tanév érettségi időszaka. Pappné Gyulai Katalin, a Klik Debreceni Tankerületének igazgatója elmondta: a hozzájuk tartozó debreceni középiskolákban 1 352-en maturáltak. A vizsgára jelentkezők 732 alkalommal emelt szinten adnak számot tudásukról. – Érdekes, hogy míg az országos átlag ebben a tekintetben 10 százalék, addig nálunk 15 – emelte ki Pappné Gyulai Katalin.

Vörösmarty, Illyés, Csoóri, Tamási

A középszintű írásbeli irodalom vizsga teljesítésére összesen 240 perc állt rendelkezésre. Először a szövegértési feladatokkal találták szembe magukat a diákok, melyek megoldására 60 perc állt rendelkezésükre. Ennek keretében Moravcsik Gyula Kossuth-díjas bizantológus: A papíruszok világából című könyvének egy részletét kellett értelmezni.

Ezután következett az úgynevezett szövegalkotási feladat. Három lehetőség közül lehetett választani. Vagy Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez és Illyés Gyula Bartók című művét lehetett összehasonlítani, vagy érvelni kellett Csoóri Sándor Nomád naplójából című művének szövegrészlete alapján, esetleg Tamási Áron Szerencsés Gyurka című novelláját is lehetett elemezni.

Nehezebbre számítottak

A debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban Mézes Ádám az elsők között fejezte be az irodalom érettségit. Dél helyett már pár perccel 11 után kijött a teremből.

Szerintem egész könnyű volt és jól sikerült

– foglalta össze lapunknak a lényeget a főbejárati nagykapu előtt. Hozzátette: a novella elemzést választotta. Úgy vélte, hogy meglesz az ötös.

– A vizsga elejét, a szövegértést nagyon könnyűnek találtam – állította Papp Vince Dávid aki pár perccel később érkezett. Elmondta: a második részen belül ő Csoóri Sándor művével foglalkozott. – Az egész összességében nem volt nehéz, mert jól felkészítettek minket magyarból a tanáraink – vélte.

Madarász Richárd szerint egyszerű volt a magyar, ennél komolyabbra számított. – Az érettségire felkészítés során ennél nehezebb feladatokat oldottunk meg – jelentette ki. Azt is elárulta, hogy a dolgozat második részében ő is Tamás Áron novelláját elemezte, ami érzése szerint jól sikerült.

Elmaradt a meglepetés

Ezekre a feladattípusokra készültünk a gyerekekkel, így nem mondható nehéznek az idei érettségi

– fogalmazott Czimer Györgyi, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája magyar szakos vezetőtanára. Úgy vélte, hogy Tamási Áron meseszerű novellája kapcsán egészen kreatív válaszok is születhettek, míg a legnehezebb a két vers összehasonlító elemzése lehetett.

HBN-OCs


Debrecen - Tizenkét nap, háromszázharminc diák, több mint ezerötszáz vizsga – megkezdődött az érettségi a Debreceni Egyetem gyakorlóiskoláiban.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában