A gyakorlók végzősei közül szinte mindenki továbbtanul

Érettségi a Balásházyban
Érettségi a Balásházyban - © Fotó: Matey István
Debrecen – Tizenkét nap, háromszázharminc diák, több mint ezerötszáz vizsga – megkezdődött az érettségi a Debreceni Egyetem gyakorlóiskoláiban.

A hétvégén elballagtak, de hétfőn reggel újra iskolapadba ültek a középiskolások, hogy az érettségin adjanak számot tudásukról. A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában és Általános Iskolájában idén 195 tanuló összesen 889 vizsgát tesz a következő hetekben. A diákok döntő többsége legalább egy tárgyból emelt szinten is érettségizik, így összesen 222 emelt – és 667 középszintű vizsgát bonyolítanak le az intézményben.

A végzősök közül szinte mindenki továbbtanul, többségük a Debreceni Egyetem orvosi, gyógyszerészi, fogorvosi, gazdaságtudományi, bio- vagy műszaki mérnöki, pszichológia, illetve vegyész szakjaira jelentkezett. Az érettségizők fele a Debreceni Egyetemet jelölte meg első helyen a felvételi lapon.

A DE Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma idén 124 végzőst búcsúztat el, és további kilencen jelentkeztek ide vizsgát tenni. Ebben az iskolában a középszintű vizsga a népszerűbb, 124-en élnek ezzel a lehetőséggel. Érdekesség, hogy első alkalommal vizsgáznak a diákok Élelmiszeripari alapismeretek tantárgyból.

A Pallagon végzett diákok közül is szinte mindenki (90 százalék) továbbtanul. A középiskola képzési profiljából adódóan ők egészen más tudományterületen, viszont a „kossuthosok”-hoz hasonlóan főként a Debreceni Egyetemen képzelik el jövőjüket. Népszerűek az intézmény agrár- és gazdaságtudományi képzései, valamint a Balásházy kétéves OKJ-s technikusképzései (mezőgazdasági technikus, pénzügyi-számviteli ügyintéző, élelmiszeripari technikus), de jelentkeztek óvónőnek és villamosmérnöknek is.

Az idén először érettségiző gimnáziumi sportiskolai osztályból pedig a legtöbben az egyetem sportszervező szakán szeretnének továbbtanulni, illetve a Balásházy sportedző (futball) képzésén.

Mindehhez azonban előbb az érettségin kell megfelelően teljesíteniük. A magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv mellett egy kötelezően választandó tantárgyból tesznek vizsgát június végéig.

– Debreceni Egyetem –


Nehezebbre számítottak a debreceni érettségizők
Tamási Áron meseszerű novellája kapcsán egészen kreatív válaszok is születhettek, míg a legkeményebb a két vers összehasonlító elemzése lehetett. Volt, aki már egy órával korábban beadta a dolgozatát.

hirdetés