Helyi közélet

2016.05.19. 18:54

„Megvezetett” képviselők: ha tudták volna, hogy bármire költhetik a támogatást, talán máshogy döntenek…

Debrecen - A rendezvénycsarnok építésére kapott a város 180 millió forintot – így tudták azok a jobbikos önkormányzati képviselők, akiket csütörtökön hallgatott meg a bíróság Veres Margit balmazújvárosi polgármester perében. Demeter Pál azt mondta, ezzel kapcsolatban „megvezették”, s ha tudta volna, hogy bármire költhető az összeg, elképzelhető, hogy más felhasználást javasol.

Debrecen - A rendezvénycsarnok építésére kapott a város 180 millió forintot – így tudták azok a jobbikos önkormányzati képviselők, akiket csütörtökön hallgatott meg a bíróság Veres Margit balmazújvárosi polgármester perében. Demeter Pál azt mondta, ezzel kapcsolatban „megvezették”, s ha tudta volna, hogy bármire költhető az összeg, elképzelhető, hogy más felhasználást javasol.

Sem a 450 milliós teljes támogatási összegről, de még a Tiba István akkori polgármester által kifejtett konkrét lobbitevékenységről sem tudtak a balmazújvárosi önkormányzat jobbikos képviselői 2012 decemberében – derült ki a vallomásokból a Veres Margit perében tartott csütörtöki tárgyaláson, a Debreceni Törvényszéken. A három tanú egyike nagyon kevésre emlékezett, de szavai alapján a 180 millió forint „arra lett szánva”; megerősítette ugyanakkor, hogy „helyesen döntött”, amikor megszavazta a rendezvénycsarnok építéséhez történő hozzájárulást. Abban egyetértettek, hogy az erről szóló javaslatról a szavazás napjának reggelén kézhez vett előterjesztésből értesültek.

Demeter Pál, aki jelenleg is a Jobbik képviselője, 2012-ben a balmazújvárosi közgyűlés pénzügyi bizottságának tagja volt, és részt vett az ominózus december 21-ei bizottsági ülésen. Ott Veres Margit akkori jegyző, jelenlegi polgármester, az ügy elsőrendű vádlottja arról tájékoztatta, hogy a város 180 millió forint állami támogatást kapott, amit csak a csarnoképítésre lehet fordítani – mondta el Demeter Pál tanúkénti meghallgatásán. Ez azért fontos, mert a fő vádpont szerint a volt jegyző azt a látszatott keltette, hogy az összeg másra nem fordítható, holott a vonatkozó kormányhatározat ilyen megkötést nem tartalmazott. A képviselő megjegyezte: nem volt megszokott, hogy a bizottsági ülésen részt vegyen a polgármester vagy az alpolgármester, akkor azonban mindketten ott voltak.

Előnyösnek tűnt

A támogatásért cserébe a város azt kérte, hogy 15 éven át évi 30 alkalommal ingyen használhassa a létesítményt – Tiba István 15 alkalomra módosított volna, végül a Demeter által javasolt 20-at fogadták el; továbbá szó volt az építtető cég vállalásáról, egy 20 millió forint értékű kútcsövezési munkáról. Habár a tanú nem látott fentiekről semmilyen számítást, a megállapodás a város számára előnyösnek tűnt, ezért maga is megszavazta azt. Ezután „egy ajtónyitásnyira” azonnal következett a testületi ülés, ahol Tiba István akkori polgármester azt mondta a 180 milliós összegről, hogy „ezt nem lehet másra költeni”.

Veres Margit védője felhívta a figyelmet arra, hogy a bizottsági ülésen le is szavazhatták volna Demeter Pált, illetve végső soron a testület döntött, ezért felesleges volt „megvezetni” őt. Arra is emlékeztetett, hogy az események idején már ismert volt a kormány adósságkonszolidációs terve – több tanú célzott rá ugyanis, hogy egy többszázmilliós költségvetési hiánnyal küzdő városban talán jobb helye is lehetett volna 180 millió forintnak.


Fotó: Molnár Péter | Kattintásra galéria nyílik.


A másik jobbikos képviselő, Szabóné Sándor Judit, aki már csak a testületi ülésen vett részt 2012. december 21-én, megerősítette, abban a tudatban döntött a csarnoképítés támogatásáról, hogy ha nem arra fordítják, akkor vissza kell fizetni a 180 millió forintot. Más tájékoztatás mellett „nem lett volna egyértelmű”, hogy így szavaz-e.

„Jogilag nem céltámogatás”

A bíróság visszaidézett korábban meghallgatott tanúkat is; a bizottság külsős tagja úgy összegzett, hogy az adott forrás „jogilag nem volt céltámogatás, erkölcsileg azonban, az adott szó kötelezettsége alapján igen” – hiszen a polgármester a csarnok építésére kérte. Az egyik fideszes képviselő úgy vélte, „bár az ülésen nem hangzott el, minden tagnak tudnia kellett”, hogy a 180 millió forint bármire használható. A korábbi tanúvallomásokból az derült ki, hogy az összeg szabad felhasználhatóságáról, illetve arról, hogy az része egy 450 millió forintos állami támogatásnak, a fideszesek frakcióülésükön értesültek, illetve az említett külsős bizottsági tag egy Tibával folytatott beszélgetésből. Dr. Mocsáry Eszter bírónő többször is rákérdezett, a jobbikos tanúknak honnan kellett volna értesülniük a 450 milliós összegről; Veres Margit szerint ez a polgármesteri hivatalban köztudomású volt.

A tanúvallomásokból az is kitűnt, hogy a jegyző jól végezte munkáját, e szempontból soha nem merült fel kétely a törvényességet illetően. A Demeter Pál szerint megtévesztő tájékoztatás kapcsán Veres Margit elmondta: a jegyző munkáltatója a polgármester, nem vonhatja kétségbe, amit a településvezető állít.

HBN-SzT


A vádról

A vád szerint a 2012-ben jegyzői tisztséget betöltő elsőrendű vádlott vállalta, hogy hivatalos eljárásban arra fog törekedni, hogy a másodrendű vádlott cége egy rendezvénycsarnok építéséhez önkormányzati támogatást kapjon. Cserébe egy autót fogadott el tőle.​


Debrecen – Miután a balmazújvárosi képviselő-testület bizottsági ülésén elfogadták Demeter Pál (Jobbik) évi 20 alkalomról szóló módosító javaslatát, én semmilyen javaslattal nem éltem az ingyenes alkalmak csökkentésére vonatkozóan. Az előterjesztésben még az állt, hogy a város évente tizenötször használhassa térítésmentesen a Termál Hotel Balmaz Kft. által megvalósítandó rendezvénycsarnokot, majd az említett 2012. december 21-i bizottsági ülésen egy külsős tag évi 30 alkalmat javasolt, ebből lett az említett módon húsz. S ezt fogadta el a képviselő-testület is – helyesbítette 2016. május 20-ai tárgyalótermi tudósításunkat Tiba István (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, Balmazújváros akkori polgármestere.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában