Helyi közélet

2016.05.06. 10:52

„Jön az iskoláink államosítása”

Hajdú-Bihar - A hibrid rendszer a polgármesterek szerint is megbukott, csak szerintük más miatt.

Hajdú-Bihar - A hibrid rendszer a polgármesterek szerint is megbukott, csak szerintük más miatt.

Méltatlannak érzem, hogy ma Magyarországon szinte mindenki működtethet iskolát, csak az önkormányzatok nem” – ezekkel a szavakkal reagált Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke Lázár János azon bejelentésére, hogy a mostani hibrid rendszer megbukott, ezért a fenntartói funkcióhoz hasonlóan az iskolák működtetése is állami kézbe kerül.

Korábban eldöntötték

– A 2014-es önkormányzati választások után mi úgy döntöttünk, hogy átadjuk az iskoláink működtetését az államnak. Évi 180 millió forintot fizetünk, cserébe viszont nincs gondunk a közoktatási intézményekre – tájékoztatta a Naplót Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, aki szerint azért döntöttek így, mert ha ők csak üzemeltetői és nem fenntartói az iskoláknak, akkor milyen alapon határozhatnák meg például azt, hogy hány fok legyen az intézményben, vagy hány órán át égjenek a lámpák a tantermekben. „Az a szerencsés, ha a fenntartó kapja a közüzemi számlákat, az önkormányzat pedig tudja azt, hogy havonta 15 millió forintjába kerül az iskolái működtetése."

A legszorosabb kapocs

Tóth József, Polgár polgármestere szerint nem másról van szó, mint az iskoláik államosításáról. – Nálunk a fenntartó ma még az állam, a működtető pedig az önkormányzat. A lakosság nem is érti ezt a kettős irányítást, hiszen oktatás-szakmai kérdések kapcsán a mai napig megkapom, hogy „mi az, hogy nem tartozik rád, hiszen te vagy itt a polgármester”. Lázár Jánosnak igaza van abban, hogy a hibrid rendszerű iskolafenntartás megbukott, csakhogy a fenntartó Klik, és nem pedig az önkormányzatok hibájából. Ahol erre fogadókészség van, ott adják vissza a fenntartói jogot is a településeknek, és tegyék mellé azt a forrást, amit ma a Klik megkap – foglalt állást a települési vezető, aki szerint ha az állam kezébe kerül a működtetés is, azzal méginkább eltávolodik egymástól a lakosság és az iskola. – A legszorosabb legitimációs kapocs mi más lehetne, mint a polgárok által választott települési önkormányzat?! Ma is sokkal többet teszünk az iskoláinkért, mint amire a törvény kötelez, hiszen a jövőnkről van szó. Korábban, amikor az állami normatíva nem volt elég, más fontos dolgoktól vettünk el pénzt, csak, hogy az oktatás zavartalan legyen – fogalmazott.

Ahány falu, annyi…

Balogh András, Tépe polgármestere arról számolt be, hogy kistelepülés lévén, náluk az állam a fenntartó és az üzemeltető is. „Egyfelől ez így rendben van, hiszen korábban évente 23 millió forintot költöttünk az iskola fenntartására. Más kérdés, hogy ha ideadnák azt a pénzt, amit a Klik ránk költ, akkor biztosan jobb gazdái lennénk az iskolánknak. Mégiscsak mi élünk itt, mi tudjuk, hogy mikor, mire van szüksége az intézménynek. Így is megjavítjuk a zárat vagy kicseréljük az izzót a lámpában, pedig ez már évek óta nem a mi feladatunk” – jelentette ki.

Nagyhegyesen a Klik a fenntartó és a működtető is, ám (mint Bajusz Istvánné polgármestertől megtudtuk) ennek ellenére idén 12 millió forintot költenek saját forrásból az iskolára. – Nem lenne pénz erdei iskolára, a gyerekek körülményesen tudnának eljutni a tanulmányi versenyekre, nem telne meszelésre, a konvektorok javítására, vagy éppen az iskolaépület szigetelésére. Nincs a tankerülettel semmi bajunk, de azt látjuk, hogy igencsak korlátozottak a lehetőségei. Mi szívesen visszavennénk az iskolánkat, de akkor adjanak hozzá pénzt, paripát, fegyvert – mondta.


Hatalmas csúsztatás

– A politika egyfolytában azt sulykolja az emberekbe, hogy azért kell államosítani az iskolákat, mert az önkormányzatok annak idején óriási adósságot halmoztak fel fenntartóként. Ez hatalmas csúsztatás, hiszen (legalábbis a városokban) az adósság nem abból keletkezett, mert elvitték az intézmények a pénzt, hanem az átgondolatlan fejlesztésekből, főterekből, szökőkutakból és hasonlókból – állítja Sóvágó László. Hajdúszoboszló polgármestere attól tart, hogy ha elveszik a településektől a működtetés jogát, akkor a pénzükből is vesznek majd el valamilyen címszóval. „Bicskanyitogató, hogy miközben a tanárok azt kérik, hogy a fennntartást is adják vissza az önkormányzatoknak, ezt tárgyalás nélkül söprik le az asztalról. Hajdúszoboszló (ha megkapná hozzá a korábbi normatívát) szívesen visszavenné az iskoláit az államtól” – állítja Sóvágó László.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában