Helyi közélet

2016.05.15. 18:08

Időjárás-jelentés - 2016. május 15.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

A kontinens nyugati partvidékének, illetve az Ural előterének időjárását magasnyomás alakítja. Kevés a felhő, napos az idő, és északkeleten helyenként 20 fokig is felmelegszik a levegő, a nyugati partvidéken azonban ennél hűvösebb van. Európa legnagyobb részén az ilyenkor megszokottnál 2-5 fokkal hidegebb az idő, köszönhetően egy nagykiterjedésű, többközéppontú ciklonnak, amely Skandináviától Közép-Európán át egészen a Földközi-tenger középső medencéjéig húzódik. Területén gyakran erősen felhős az ég, többfelé esik az eső, az Appennini- és a Balkán-félsziget északi feléről helyenként jelentős mennyiségű csapadékot jelentenek. A ciklon hátoldalán hideg levegő érte el a térséget, a Skandináv-félszigeten többfelé 10, Nyugat-Európában 15 fok alatti a csúcsérték. Hétfő estig a ciklon kelet, északkelet felé mozdul el, a Kárpát-medencébe már szárazabb, de továbbra is hűvös levegő áramlik.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Fokozatosan csökken a felhőzet, éjszaka megszűnik a csapadék. Hétfőn a változó felhőzet mellett már több órára kisüt a nap, elszórtan alakul ki eső, záporeső. Estétől mérséklődik a légmozgás, majd hétfőn napközben megélénkül, a középső területeken néhol meg is erősödik az északnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között valószínű, az Északi-középhegység völgyeiben gyenge fagy is lehet, talaj menti fagy azonban több helyen várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 14 és 18 fok között alakul.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában