Helyi közélet

2016.05.03. 17:00

„Gyere haza fiatal!”

<em>A Nemzetgazdasági Minisztérium egy éve hirdette meg a „Gyere haza fiatal" programot, melynek célja, hogy a külföldön dolgozó fiatalok hazatérését segítse lakhatási és letelepedési támogatással, illetve munkahely biztosításával</em>. Petneházi Attila írása.

A Nemzetgazdasági Minisztérium egy éve hirdette meg a „Gyere haza fiatal" programot, melynek célja, hogy a külföldön dolgozó fiatalok hazatérését segítse lakhatási és letelepedési támogatással, illetve munkahely biztosításával. Petneházi Attila írása.

Januárig 57 fiatal magyarországi visszatérését támogatta a kormány, ami nagyjából annyi, mint ahány ifjú honfitársunk recepciósként, szobalányként, boyként vagy éppen mosogatófiúként egy komolyabb londoni szállodában tüsténkedik. De ne legyünk igazságtalanok, hiszen Tállai András annak idején maga is úgy fogalmazott, hogy tudják, a probléma méretéhez képest a projekt első körére szánt 100 millió forint csepp a tengerben, de ha a londoni fogadtatás kedvező lesz, a pénz nem akadály.

Nos, a fiatalok számára sem csupán a pénz az akadály, hiszen a bérkülönbség a magyar-osztrák, magyar-német vagy magyar-angol viszonylatban ma is nagyjából annyi, mint öt évvel ezelőtt volt. Csakhogy a fiataljaink nagyrészt az elmúlt két-három év évben húztak nyúlcipőt. Elemzők szerint mostanra kétszer annyian vállalták a „modernkori száműzetést”, mint amennyien 56-ban elhagyták Magyarországot. Ebből pedig az következik, hogy a belpolitikai helyzet fonákságai, a társadalmi elismertség hiánya, vagy éppen a nem emberséges munkáltatói hozzáállás ugyanúgy nyomott náluk a latba, mint a munkalehetőségek hiánya, vagy éppen az éhbérért történő foglalkoztatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában