Helyi közélet

2016.05.08. 12:06

Gondosan tervez a magyar vásárló

Debrecen - A ingatlanvásárlással járó anyagi terheket a válaszadók általában reálisan mérik fel. Az egyik hazai bank 1000 fős felmérésének eredményei szerint, a megkérdezettek közel fele tervezi, hogy egy éven belül ingatlant vásárol, vagy korszerűsíti, csinosítja a régit.

Debrecen - A ingatlanvásárlással járó anyagi terheket a válaszadók általában reálisan mérik fel.

Az egyik hazai bank 1000 fős felmérésének eredményei szerint, a megkérdezettek közel fele tervezi, hogy egy éven belül ingatlant vásárol, vagy korszerűsíti, csinosítja a régit.

Az ingatlanvásárlást, -felújítást tervező ügyfelek egyharmada önerőre, másik harmada az önerő mellett némi bankhitelre támaszkodna, míg minden harmadik megkérdezett csok-ot is igényelne tervei megvalósításához. Az ügyfelek jóval többre értékelik a kiszámíthatóságot: a megkérdezettek 72 százaléka legfontosabb paraméterként a fixálható törlesztőrészletet jelölte meg. Ez a szempont különösen fontos a 30 év alattiak számára, valamint Pest megyében és a nyugati régióban. A költségracionalizálás tükrében az sem véletlen, hogy a válaszadók második legfontosabb szempontként az alacsony, akciós egyszeri költségeket jelölték meg, ami különösen a Kelet-Magyarországon élők számára fontos. A válaszadók 33 százaléka úgy nyilatkozott, hogy hiteltörlesztésre havi 25–50 ezer forint közötti összeget tudna biztonsággal fordítani. Ingatlanvásárláshoz a legtöbben legfeljebb 5-10 millió forintos hitelkeretet választanának.

Építés vagy vásárlás?

A megkérdezetteknek csak 12 százaléka kezdene építkezésbe, és mindössze 8 százaléka bővítene; a tervek nagy része ingatlanvásárlással és felújítással kapcsolatos. Érdekesség, hogy Kelet-Magyarországon a válaszadók zöme inkább vásárolna, a nyugati régióban viszont csaknem felerészben maradnának a válaszadók régi ingatlanaikban, és felújítással javítanának lakhatási körülményeiken. Nem meglepő, hogy a lakás népszerűbb vásárlási cél a háznál, és a legtöbben (73 százalék) használtat keresnek. Az ingatlannal kapcsolatos tervekkel rendelkezők közül minden ötödik gondolkozik új lakás vagy ház vásárlásán – kivéve a gyermekes házaspárokat. Közülük több mint kétszer annyian vásárolnának új építésű ingatlant, mint a gyermek nélküli párok közül. A költségek tervezése a felújításon vagy bővítésen gondolkodók több mint 80 százalékban 5 millió forint alatti összeget kívánnak kiadni erre a célra.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában