Helyi közélet

2016.05.20. 19:03

Élmény lesz a horgászat a Látóképi-tavon: bicikliút és sok más fejlesztés is jön

Debrecen - A debreceni Ponty Centrum SE kapta hasznosításra a Mohosztól a népszerű horgászvizet. A víztározó új üzemeltetője ugyan szigorúbb szabályokkal, de élvezetesebb halfogást ígér.

Debrecen - A debreceni Ponty Centrum SE kapta hasznosításra a Mohosztól a népszerű horgászvizet. A víztározó új üzemeltetője ugyan szigorúbb szabályokkal, de élvezetesebb halfogást ígér.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) turisztikai projektek megvalósítására rendelkezésre álló 4,2 milliárd forintból eddig 967 millió forintra adott be 8 település pályázatot – mondta el Pajna Zoltán a megyei közgyűlés elnöke a pénteken a megyeházán. A sajtótájékoztató apropóját a Látóképi tározón tervezett fejlesztés adta. Mielőtt ennek részleteire rátért volna, az elnök arról is beszélt, hogy A TOP-os turisztikai források adnak lehetőséget két fontos kerékpáros útvonal kiépítéséhez is. Ezek közül a Nagyvárad – Berettyóújfalu – Debrecen – Hortobágy közötti érinti a Látóképi-tározót is, amely éppen a megyeszékhely közigazgatási hátárán van. Így Debrecenből odáig a kerékpárutat a város TOP-os keretéből, míg a Hortobágyig tartó szakaszt megyei TOP-os forrásból építik ki. Ez a fejlesztés elérhetőbbé teszi a népszerű Látóképi-tavat, melynél szintén jelentős infrastrukturális változások várhatók, miután a magyar horgász szövetség (Mohosz) kapta haszonbérletbe, s a működtetéssel a debreceni székhelyű Ponty Centrum Horgász Egyesület bízta meg, amellyel a korszerűsítésben együttműködik a megyei önkormányzat fejlesztési ügynöksége

Stratégiai fontosságú

Az új halgazdálkodási törvény értelmében a hazai felszíni vízterek halgazdálkodási hasznosításának kiemelt iránya a horgászat, az állami tulajdonú vizeken a horgászat és a horgászturizmus fejlesztése elsőbbséget élvez más hasznosítási módokkal szemben. A múlt év végén életbe lépett miniszteri rendelet lehetőséget adott arra, hogy a horgász egyesületek országos érdekképviseletét és koordinációját ellátó Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) válhasson a halgazdálkodási szempontból fontosabb vizek kezelőjévé. A mintegy 60 hektáros Látóképi-tározót is stratégiai fontosságú vízterületté nyilvánította a Mohosz mérlegelve az élőhely- és horgászturisztikai célú fejlesztések szükségességét és igényét.

A turizmus is cél

Fesztory Sándor, a horgász szövetség alelnöke a megyeházán megtartott pénteki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a Mohosz a hasznosításba partnerként bevonta a Ponty Centrum Horgász Egyesületet, de a haszonbérletet nem adta át. A szükséges infrastruktúra-fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához pedig együttműködik a Hajdú-Bihar megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.-vel. Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat vezetője szerint az országos szövetség olyan üzemeltetőt talált, amelynek célja, hogy a Látóképi-tó is felkerüljön a megyét érintő turisztikai fejlesztések célpontjai közé. Ehhez partnerként a megyei fejlesztési ügynökség igyekszik minden segítséget megadni. A nonprofit kft. vezetője, Korbeák György az együttműködésről elmondta, három irányú a tevékenységük: a halgazdálkodás, a horgásztatás, illetve a horgászturizmus. A 2020-ig tartó uniós ciklusban több olyan pályázati kiírás várható, amellyel a Látóképi-tavon tervezett infrastrukturális fejlesztések megvalósíthatók. Melyek ezek? Elsőként a tó, illetve a horgászhelyek megközelítését szeretnék a kor követelményeinek megfelelően kiépíteni, és a kiszolgáló létesítményeket, illetve illemhelyeket kialakítani. Fontos eleme a korszerűsítésnek egy B-kategóriás nemzetközi versenypálya létrehozása, az ilyen célra eddig is használt területen.

Több korlátozás

A Ponty Centrum Horgász Egyesület ügyvezetője, Halasi-Kovács Béla elmondta, csapatuk olyan szakemberekből verbuválódott, akik feladatuknak tekintik, hogy magas szinten végezzék a Látóképi-tározón a halgazdálkodást. Az alapkoncepciójuk, egy olyan halállomány kialakítása és fejlesztése, ami a víztározó környezeti adottságaihoz alkalmazkodik. Az eddiginél nagyobb mennyiségű halat akarnak tartani a tóban, természetesen legnagyobb arányban pontyot, de erősítik a keszegállományt, elsősorban dévérrel, de karika-, vörösszárnyú- és jászkeszeggel is, valamint az őshonos magyar fajták közül újra telepítenek compót, valamint széles kárászt. Ezzel kapcsolatban később hozzátette, az állomány védelme érdekében csak a 20 centiméteresnél nagyobb egyedek vihetők el.


Fotó: Derencsényi István


A ragadozó halakból elsősorban a harcsa és a süllő lesz a kiemelt irány a hidrobiológiai szempontok miatt, de a csuka, illetve a fekete sügér populációt sem hagyják kihalni. Ebben ismét megemlített az országos horgászrendtől eltérő szabályt, miszerint egy bizonyos súly felett nem lehet megtartani a kifogott harcsát. Ragadozókra március elejétől április végéig tilalom lesz. A természetes szaporulat elősegítésére a tó keleti ágán egy 500 méteres szakaszon kíméleti területet hoznak létre, ott a tilalmi idő alatt még tartózkodni sem lehet majd.

Szigorúbb védelem

A halállomány védelmében a szabályok a korábbiakhoz viszonyítva szigorodnak, de ebben számítanak a horgászok együttműködésére is. A jelenlegi horgászengedélyek köre lényegesen kibővül, összesen 14-féle – köztük turista – horgászjegyet lehet váltani a tóra, de hangsúlyozzák, a horgászturizmus célja elsősorban nem a hal ki-, hanem megfogása, azaz a kifárasztás utáni elengedése. Különösen érvényes ez a bojlis horgászatra, amihez szintén külön tórészt jelölnek ki és külön jegyet lehet rá váltani. A nyitvatartási időben az eddiginél nagyobb teret engednek a hajnali és naplemente utáni horgászatra. Mivel a ponty a tározóban nem képes szaporodni, csak folyamatos telepítéssel lehet fenntartani az állományt, viszont a korábbiaktól eltérően a jövő évtől már nem lesz tilalmi idő, azaz rögtön horgászható lesz a betelepített hal. Ehhez is igazodva változik a halőrzés rendje. A tározó bejáratánál és a vízparton folyamatosan jelen lesznek halőrök, a vízpartot csak egy ponton lehet majd megközelíteni, illetve elhagyni, a horgászat megkezdése előtt a kapusnál be kell jelentkezni. A halőrök folyamatosan járják majd a partot, de – ígérik az új üzemeltetők – nem csak ellenőrizni fognak, hanem bármikor segítségért lehet hozzájuk fordulni.

Telepítés és jegycsere

Az eddigi üzemeltető, a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége és az új közötti átmenet miatt eddig még nem telepítettek halat idén a tóba, ezt május 30-án, hétfőn pótolják, 3 ezer kilogramm horogérett ponttyal. Év végéig ez a mennyiség 12 ezerre fog nőni és ehhez még dévér, valamint karika keszeg telepítés is társul majd. Adminisztratív okok miatt a megyei szövetség által eddig kiadott jegyeket le kell cserélni, amit folyamatosan végeznek a horgászboltokban, vagy a vízparton a bejáratnál. Aki az új feltételek szerint nem akarja igénybe venni a Látóképi-tározót, annak az éves területi jegyét visszaváltják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában