Helyi közélet

2016.05.04. 18:21

A hősök emléke nem kerülhet temetőbe!

Debrecen - A hősi halottak leszármazottai az eredeti helyén állítanák fel a honvédszobrot.

Debrecen - A hősi halottak leszármazottai az eredeti helyén állítanák fel a honvédszobrot.

A Honvédtemető helyett az eredeti helyén, a Bem téren állítsák fel a honvédszobrot, amely jelenleg a Kossuth Laktanyában található. Ezt kéri a 3-as Honvédszoborért Bizottság. A Nagy Honvéd 1940-ben került talapzatra az épülő sugár­úton. Innen a kommunista rendszerben a Hősök Temetőjébe száműzték. Később, 1987-ben a laktanya akkori parancsnoka a Kossuth Laktanyába vitte az alkotást.

Az az információk terjedt el, hogy az emlékművet a katonák állították, az ő tulajdonuk. Levéltári dokumentumok viszont igazolják, hogy az a város tulajdonát képezi – írja a bizottság. Nemrégiben javaslattal álltak elő: állítsák fel a temetőben a szobrot. A leszármazottak úgy vélik, lehet különböző neveket adni a helynek, az viszont akkor is egy (járvány)temető marad.

Rendeletbe foglalták

Szégyen lenne a városra nézve, a 3-as honvédek nem ezt érdemlik. Ezért is kérjük, hogy Márton Ferenc székely származású szobrászművész alkotása eredeti helyére kerüljön vissza.

Emlékezetes: Magyarországon elsőként 1914-ben, városunkban hoztak rendeletet arról, hogy a nagy háború hőseinek emléket kell állítani, ennek ellenére nincs Debrecenben világháborús emlékmű.

A Bem téren ugyanakkor mindenki megcsodálhatná Márton egyetlen fennmaradt és díjnyertes alkotását. A téren a fiatalok körében népszerűsíthető lenne a katonai pálya, példát mutatna mindenkinek hazaszeretetből, városa iránti elkötelezettségből. Mivel az emlékműnek hivatalos átadási ünnepsége 1940-ben nem volt, itt az idő, hogy összefogva, a 3-as honvédek akaratának megfelelően, avatási ünnepségen emlékezhetnénk Debrecenben felmenőinkre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában