Helyi közélet

2016.04.11. 20:25

Volt mire emlékezni április 11-én Debrecenben

Debrecen - A polgármester szerint a Főnix Terv méltó a debreceniség lényegéhez.

Debrecen - A polgármester szerint a Főnix Terv méltó a debreceniség lényegéhez.

A polgármester az ünnepi közgyűlésen történeti áttekintést adott arról, hogyan jutott el Debrecen 1693-ig, a szabad királyi város cím elnyeréséig. Úgy fogalmazott, hogy a város elöljárói az elmúlt évszázadokban mindig a jövőt szem előtt tartva, áldozatokat nem sajnálva gondoskodtak Debrecen fejlődéséről. Így kapott Debrecen Nagy Lajos királytól 1351-ben mezővárosi privilégiumot, mely biztosította például a teljes polgári szabadságot. Elmondta: a további erősödését szolgálta Zsigmond király döntése amellyel 1405-ben szabad királyi város jogot adományozott Debrecennek és felruházta mindazon jogokkal, amelyek az ország központját, Buda városát is megillették. A város vezetői, polgárai jól sáfárkodtak a megszerzett kiváltságokkal, így Debrecen a a XVII. század első évtizedeire a királyi Magyarország egyik leggazdagabb és legnépesebb városává fejlődött – ismertette a polgármester.

Diplomáciai bravúr

Dr. Papp László azt sem titkolta, hogy a XVII. század végére Debrecen azonban Caraffa sarcai és a török dúlások miatt meggyengült és elnéptelenedett. Az elöljárók ekkor felismerték, hogy az eljelentéktelenedés veszélyétől a szabad királyi város cím menthet meg. A kálvinista Róma kérését 1693-ban elfogadta a katolikus uralkodó. Ez abban az időben rendkívüli diplomáciai teljesítménynek számított – fogalmazott. Szerinte ezért amikor eme rendkívül fontos várostörténeti eseményre emlékezünk, fejet kell hajtsunk azon városi elöljárók előtt akik ezt a „bravúrt” végrehajtották. A képviselők Dobozi István és Komáromi Csipkés György szenátorok, valamint Pósalaki János főjegyző voltak.

Erős Debrecen kell

Dr. Papp László elmondta: a mai egyik legfontosabb cél, hogy az évszázad közepére Debrecen lakóinak száma elérje a 250 ezret. Akárcsak a XVII. század elején most is arra kell törekedni, hogy a minket körülvevő nemzetközi régiónak itt legyen a központja. Magyarország érdeke is, hogy ne egy központú legyen, hogy ne csak Budapest jusson eszébe egy külföldinek amikor Magyarországról hall. Ezt pedig akkor tudjuk elérni ha az oktatás, a kultúra, a gazdaság területét maradandót alkotunk – vélte.

A polgármester szerint az Új Főnix Tervvel pedig olyan programot alkottak amely jelentős mértékben meghatározza majd a jövőt, mely számít a debreceniség minden előremutató jellemvonására.

HBN-OCs


Április 11-e Debrecen szabad királyi várossá nyilvánításának évfordulója. A jeles alkalomból ünnepi közgyűlést tartottak, ahol díjazták dr. Fülöp Zsoltot, Soltész Józsefet, Szabó Sándort, a Debreceni Fotóklubot, a Debreceni Nagytemplom Gyülekezeti Kórusát és munkatársunkat, Égerházi Pétert is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában