Helyi közélet

2016.04.12. 17:15

Vasárnapi pihenőnap - Kósa: rövid időn belül tisztázható a vasárnapi bérpótlék szabályozása

Budapest - Rövid időn belül tisztázhatók a vasárnapi munkavégzés feltételei és az érte járó juttatások - mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján, miután a parlament visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást.

Budapest - Rövid időn belül tisztázhatók a vasárnapi munkavégzés feltételei és az érte járó juttatások - mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján, miután a parlament visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást.

A politikus kiemelte: ha az Országgyűlés nem ezt a megoldást választja, akkor egy érvényes és eredményes népszavazás esetén három évig nem lett volna rendezhető a kereskedelmi dolgozók bérpótlékának ügye.

A szocialisták ugyanis úgy terjesztették elő népszavazási kérdésüket, hogy annak alapján a vasárnap munkavégzést tiltó törvény minden elemét vissza kellett volna vonni, márpedig ez a jogszabály tartalmazza a vasárnapi bérpótlékot is - magyarázta Kósa Lajos, jelezve, hogy a szabályok szerint ha referendum dönt egy kérdésben, akkor abban a szabályozási körben három évig nem lehet új előírást hozni.

A parlament mostani döntésével azonban lehetőség nyílik rövid időn belül tisztázni az érintettekkel a vasárnapi munkavégzés feltételeit és a juttatásokat - mondta.

A frakcióvezető közölte azt is, hogy a most megszavazott törvényvisszavonás után az Alkotmánybíróság (Ab) állást foglal majd arról, lehet-e népszavazást rendezni az MSZP által kezdeményezett tárgyban. A politikus arra számít, hogy az Ab úgy határoz, nem lehet referendumot tartani.

A vasárnapi munkavégzés tilalmát visszavonó törvényjavaslatra a Fidesz-frakció kötelező szavazást rendelt el. Azoknak a fideszeseknek, akik nem jelentették be előre a távolmaradásukat a voksolástól, 100 ezer forinttal kell támogatniuk egy jótékonysági szervezetet - közölte, hozzátéve: a nemmel szavazó fideszes Szatmáry Kristófnak - mint a korábbi kormányzati előterjesztőnek - engedélyezték, hogy így voksoljon. A jogszabályt eredetileg kezdeményező KDNP-ben pedig lelkiismereti szavazás volt - jegyezte meg.

Kósa Lajos kérdésre azt is egyértelművé tette, hogy ebben a ciklusban biztosan nem merül fel olyan szabályozási kérdés, mint amilyet most visszavont a Ház. Hozzátette, készek lettek volna erre törvényi garanciát is adni, de az ellenzék nem kérte.

Megjegyezte azonban, hogy a vasárnapi munka tilalmával kapcsolatos minden kormányzati várakozás teljesült, szemben a "szocialista jóslatokkal". A kiskereskedelmi forgalom ugyanis nem csökkent, ahogyan a foglalkoztatottság sem, és az emberek sem maradtak ellátatlanul - mondta.

Ám "tudomásul vettük, hogy a magyar választókat egy év alatt nem tudtuk meggyőzni" az intézkedés helyességéről, mert "a vásárlás szabadságát előbbre sorolták", mint 200 ezer ember vasárnapi munkára kötelezését - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője, hozzáfűzve, hogy a vasárnapi nyitva tartás ezután is csak lehetőség lesz, nem pedig kötelező.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában