Helyi közélet

2016.04.27. 13:57

Parlamenti férfimunka

<em>Hogy szolgál a lelkiismerete, uram? – kérdezhetném azoktól az országgyűlési képviselőktől, köztük debreceniektől is, akik nem válaszolnak, vagy azt mondják, fogalmuk sincs, miről szól a kérdés, amikor a munkahelyükön, az ország házában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai kapcsán kiderült minimum vitatható költésekről kapnak kérdéseket</em>. Szabó Zsolt László írása.

Hogy szolgál a lelkiismerete, uram? – kérdezhetném azoktól az országgyűlési képviselőktől, köztük debreceniektől is, akik nem válaszolnak, vagy azt mondják, fogalmuk sincs, miről szól a kérdés, amikor a munkahelyükön, az ország házában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai kapcsán kiderült minimum vitatható költésekről kapnak kérdéseket. Szabó Zsolt László írása.

A képviselőktől, vezetőktől mindig van mit kérdezni, s kell is, még ha ez nekik nem tetszik – bezzeg ellenzékből sosincs ezzel gond –, az újságírónak ez dolga (a hatalom ellenőrzésének is hívhatjuk ezt). Ám a jelenlegi hatalom nemhogy nem segíti az átláthatóságot, hanem a maga eszközeivel még gátolja is. Legutóbb például törvénymódosítással akadályozták volna, hogy az MNB alapítványainak költései ne legyenek követhetők. Az Alkotmánybíróság jogköreiből azonban még maradt valamennyi, így közbeléphetett. Az csak csavar egy jóízűt az ügyön, hogy mindez az alaptörvény ünnepén – ami ma már ötéves és kétnapos; utólag is Isten tartsa sokáig! – történik, amelynek nemzeti hitvallásában olvasható: „népuralom csak ott van, ahol az állam szolgálja polgárait, ügyeiket méltányosan, visszaélés és részrehajlás nélkül intézi”. Urak, férfimunka volt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában