Helyi közélet

2016.04.13. 07:14

"Óriási hiba, hogy visszavonulót fújt a kormány" - Debreceni kereskedők a boltzár eltörléséről

Debrecen - Ha talpon akar maradni, akkor lehet, el kell bocsájtania a kisegítő dolgozóját – mondja a tulajdonos.

Debrecen - Ha talpon akar maradni, akkor lehet, el kell bocsájtania a kisegítő dolgozóját – mondja a tulajdonos.

Nem aratott osztatlan sikert a kiskereskedők között az, hogy kedden elfogadta az Országgyűlés a vasárnapi boltzár eltörlését célzó kormányjavaslatot. A bő egy éve a vásárlási szokásokat alaposan felborító szabályozás visszavonása miatt név nélkül sok tulajdonosból áradt a panasz. Szerintük ezzel ismét a multiknak kedvez a kormány, és nem foglalkozik azzal, hogy a mostani döntésük mennyire nehéz helyzetbe sodorhatja a magyar kis- és középvállalkozásokat. Hiszen így azt a kis pluszbevételt veszik vissza tőlük, amit a vasárnapi nyitva tartást jelentett számukra. Tapasztalataik szerint az alkalmazottak sem igazán örülnek az újbóli nyitva tartásnak, hiszen így kevesebb lehetőségük lesz pihenni.

A norvég példa

Az egyik, anonimitást kérő tulajdonos elmondta, nem akar kibabrálni az alkalmazottaival, úgyhogy ahogy eddig is tette, vasárnaponként ő fog beállni a pultba kiszolgálni a vevőket. Egy másik boltvezető felvetette, számos multi az első negyedévben talán nem véletlenül használt fel a számukra engedélyezett évi öt vasárnapból már több alkalmat is; sejtése szerint ők már tudhattak valamit a korábbi rendelet visszavonásáról.

Majdnem 30 éve van a kereskedelemben Nagy Zsolt, a Széchenyi utcai élelmiszer diszkont tulajdonosa. Elmondása szerint eddig nem sok kormányzati döntéssel értett egyet, de a vasárnapi boltzárral teljes mértékben igen.

– Anno nagyon jó dolognak tartottam a döntést a zárva tartásról. Amikor elkezdtem a kereskedelmet, akkor sem voltak nyitva az üzletek a hét utolsó napján, mégsem halt éhen senki. Az emberek gyorsan alkalmazkodtak a helyzethez, ami kellett nekik, azt megvették legkésőbb szombaton. Óriási hibának tartom, hogy most visszavonulót fúj a kormány, a kollégákkal és a barátokkal beszélgetve kiderült, hogy mindenkinek hasonló a véleménye. Korábban, amíg lehetőségem volt sok helyen megfordultam Európában, számos dolgot tapasztaltam. Például Norvégiában amellett, hogy a boltok nincsenek nyitva vasárnap, több üzlet hétköznap is csak déltől szolgálja ki a vevőket.

Oláh Tamás, a Csapó utcai Italház tulajdonosa elmondása szerint sok kisvállalkozóval együtt több éve várta már, hogy végre meghozzák a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényt.

Eddig is nyitva voltak

– Sok kereskedő az utolsó erejéig kitartott, hogy végre egyenesbe kerülhessen, aztán egy év után lefújják az egészet, amivel teljesen ellehetetlenítik a kisvállalkozókat. Az emberek is megszokták már a zárva tartást, a kereskedelmi alkalmazottak nagy része sem akar dolgozni vasárnap, ráadásul eddig is voltak olyan élelmiszerboltok, amelyek megoldották, hogy nyitva legyenek a hét utolsó napján is. A mi vasárnapi forgalmunkon egyértelműen meglátszott a rendelkezés jótékony hatása, a hétköznapi forgalom viszont valamennyire csökkent.

Mi eddig is nyitva voltunk a hét minden napján, mert szükségünk volt rá, de attól tartok, azzal, hogy visszaáll a régi rend, ismét sok üzlettulajdonos kerül nehéz helyzetbe, hiszen mostantól vasárnap is a multikhoz mennek bevásárolni az emberek. Eddig volt egy kisegítőnk, mostantól kérdéses, hogy tudjuk-e majd alkalmazni, így előfordulhat, hogy egy embert el kell küldenem. Kinek jó ez? – tette fel a kérdést a kereskedő.

HBN–Molnár Szilárd


Természet helyett pláza?

Nagy Zsolt szerint a mostani döntés hátterében a fiatalok szokásai húzódnak meg. – A mai ifjak egy része egész nap a plázában lóg, nézelődik, ők biztos jól járnak majd. A „plázacicáknak” is jól jön a döntés, hiszen így egész vasárnap ellófrálhatnak a bevásárlóközpontokban, míg sajnos azok a családok, akik eddig a gyerekeikkel korzóztak a téren, vagy éppen kirándulni voltak, majd ismét mennek a plázába, mert nyitva lesznek a ruházati boltok.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában