Helyi közélet

2016.04.09. 15:22

Csikicsuki egy ajtó körül

Debrecen - Eltérően értelmezik a használatára vonatkozó tulajdonjogokat, per is lehet a vége.

Debrecen - Eltérően értelmezik a használatára vonatkozó tulajdonjogokat, per is lehet a vége.

Érdekes hírrel keresték, kereste meg szerkesztőségünket egy debreceni cég ügyvezetője, Benyáts Balázs, aki panaszához fotókat is mellékelt. Ezek szerint a könyvvizsgálói és üzleti tanácsadói tevékenységet végző társaság tulajdonát képező Szent Anna utcai irodaépület falát az engedélyük nélkül megbontva ajtót nyitottak a közvetlen szomszédságukban lévő épület felől, ahol korábban a Play Pub nevű vendéglátóegység és panzió működött.

Egy év után kibontották

A helyszínen jól látható a régi épületen ejtett „seb”, melyet – elmondása szerint – éppen az ügyvezető nem engedett „orvosolni”, így a keskeny kétszárnyú ajtó behelyezése után körben a falat már nem hozhatták rendbe a munkások.

Benyáts Balázs elmondta, cégük tavaly költözött át az Arany János utcáról az egyik banktól akkor megvásárolt elegáns épületbe, melyet komoly költségek árán átalakítottak és felújítottak. Mivel új tulajdonosként nem járultak hozzá az ajtó és területük használatához, befalazták a nyílást, melyet korábban gazdasági bejárataként használt a szomszéd, ennek nyomai a (zsíros, olajos foltok) a kövezeten ma is látszanak. Abból indultak ki, hogy az épületük bejárati része az övéké, arra szolgalmi joggal nem rendelkezik a szomszéd, így át sem járhat rajta. Úgy gondolták, a hozzájuk érkező ügyfeleket nem egy étterem gazdasági bejáratán át történő áru be-, illetve szemét kihordásának látványával és a vele járó szaggal akarják fogadni.

Rács is akadályoz

A tervezett tavaly márciusi befalazásról értesítették a főépítészi irodát, ahol ezt tudomásul vették. Szintén írásban jelezték szándékukat a szomszédos épület bérbeadójának, a Cívis Ház Zrt.-nek, ahonnan – az ügyvezető szerint – akkor nem érkezett kifogás. Ezek után óriási meglepetésként érte őket a múlt hét szerdán reggel, hogy már félig kibontva találták az egy éve befalazott részt. Így most ott van egy zárt ajtó, amit az épület új bérlője valószínűleg szeretne majd használni, de ezt a kft. meg akarja akadályozni. Ebben eszköze is van, hiszen az árkád teljes hosszában felülről leengedhető vagyonvédő rácsot szerelt fel már korábban. A kft. külföldi útjáról hazatérő tulajdonosa, Detrich Jánosné dr. azóta arról tájékoztatta lapunkat, hogy a bérbeadó és bérlő képviselőjével megtartott bejáráson egy hét türelmi időben egyeztek meg a felek. Ez alatt felmérik, hogy az udvar felőli bejáraton keresztül esetleg meg tudják-e oldani az áruszállítást, s mennyi plusz költséggel jár. Ettől függetlenül elküldtek egy birtokvédelmi kérelmet az önkormányzathoz.

Él a „fegyverszünet”

Az esettel kapcsolatban a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatója, Kováts Ákos már nyilatkozott lapunknak, abban megindokolta az álláspontjukat, pénteken viszont ezt a nyilatkozatot küldte: „Véleményem szerint lenne mód az ügy békés és egyszerű rendezésére. A kft. tulajdonosával, Detrich Jánosnéval csütörtökön történt egyeztetésen abban állapodtunk meg, hogy mindaddig, amíg el nem dől, hogy születik-e megállapodás, úgymond tűzszünetet kötünk. A felek más irányban nem intézkednek és nem nyilatkoznak, ezt a megállapodást betartom. Amennyiben nem jön létre egyezség, a témára visszatérhetünk, de meggyőződésem szerint az évtizedek óta fennálló állapot megváltoztatása önkényesen nem lehetséges, arról bíróságnak kell dönteni.

HBN–ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában