Helyi közélet

2016.03.03. 14:47

Kacsaláb

<em>A Matolcsy vezette jegybank 2014-ben hat alapítványt hozott létre a közgazdaságtannal, a pénzügyekkel összefüggő oktatás és tudományos élet támogatásának címkéjével. 250 milliárd forint jegybanki pénzt toltak bele. Hogy ez mennyi? Majdnem a duplája annak a 143 milliárdnak, amit a kormány 2015-ben összesen (!) a magyarországi egyetemekre és főiskolákra fordított</em>. Ratalics László írása.

A Matolcsy vezette jegybank 2014-ben hat alapítványt hozott létre a közgazdaságtannal, a pénzügyekkel összefüggő oktatás és tudományos élet támogatásának címkéjével. 250 milliárd forint jegybanki pénzt toltak bele. Hogy ez mennyi? Majdnem a duplája annak a 143 milliárdnak, amit a kormány 2015-ben összesen (!) a magyarországi egyetemekre és főiskolákra fordított. Ratalics László írása.

A jegybank kizárólagos tulajdonosa az állam, tehát, mint azt egyébként februárban a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is kimondta, a jegybank vagyona: közpénz. Az alapítványok tavaly százmilliós, milliárdos kastélyokat, üdülőket vásároltak. Többek között Balatonakarattyán, ahol Matolcsy Gyöngyi a polgármester: ő a jegybankelnök felesége. Furcsállta e tranzakciókat a sajtó, hát megírta. Kifogásolta az ellenzék, hát megköpködte. A parlament kedden kivételes eljárásban megszavazta azt a remekmívű törvénymódosítást, miszerint a jegybank alapítványainak pénzügyeibe ne lehessen csak úgy belelátni (mintha nem közpénzből gazdálkodnának). Matolcsy a kevés hiteles közéleti szereplő egyike; 2012-ben megígérte a CNN-en a „Hungarian fairy tale”-t, vagyis a magyar tündérmesét, most pedig betartja. A kastélyok már megvannak. És a mese is hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában