Helyi közélet

2016.03.06. 10:24

Indul a X. DESZKA Fesztivál

Debrecen - A meghívott előadások jelenünkre, környezetünkre reagálnak.

Debrecen - A meghívott előadások jelenünkre, környezetünkre reagálnak.

A jubileumi DESZKA felnőtt programját 17 előadás alkotja, 8 gyerek- és ifjúsági darab, valamint 4 olyan produkció érkezik a színházba, melyet színinövendékek hoztak létre. A válogatás a teljes Kárpát-medencére kiterjedt. Több alkotás is a sokakat foglalkoztató kivándorlással kapcsolatos: Hajdú Szabolcs új rendezése, az Ernelláék Farkaséknál és a blogbejegyzésekből született Diggerdrájver körüljárja azt, ami e témában elmondható. A közbeszédet jóformán uraló menekültválság egy aspektusába, az otthonaikat elhagyó, új lehetőséget kereső emberek valóságába a Szabadkáról érkező Exodus nyújt bepillantást. A jelen és a közelmúlt történéseit megidéző előadások debreceni szerzőkhöz kapcsolódnak: az olaszliszkai tragédiát feldolgozó alkotást Borbély Szilárd drámaszövege alapján állította össze a budapesti Katona József Színház; Keresztury Tibor pedig Tar Sándor novelláit dolgozta át, ebből született A te országod.

A Rükverc a rendszerváltás életünkre gyakorolt hatásának kérdéseit feszegeti, az Újvilágban egy kamaszlány szélsőjobboldali mozgalomba sodródásának lehetünk tanúi. A női sors több meghívott darabban is előtérbe kerül: az Egyasszony egy mentálisan sérült csecsemő és anyja történetével ismerteti meg a közönséget Tenki Réka előadásában, a Vidnyánszky Attila rendezte Psyché a női lélek szabadságra, szerelemre és lázadásra vágyódásának titkait fejtegeti, a Camille középpontjában a szobrászgéniusz Rodin szerelme és mú­zsája áll. A Két nő két olyan fiatal nő történetét meséli el, akik életcéljaik és egymás megtalálásáért küzdenek, a Sóvirág pedig egy 90 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő és egy fiatal táncosnő duettje.

Képemlékekkel nyílik

Az 1990-es évek kortárs magyar ősbemutatóira és Ruszt Józsefre egy-egy különálló esemény során lesz alkalma emlékezni az érdeklődőknek, s két koncert, a W. H. formáció illetve Pál István „Szalonna” családi muzsikája színesíti a programsorozatot. A fesztivál Máthé András Álomkergetők című színházi fotó-kiállításának megnyitójával indul március 18-án, 17 óra 20 perckor, a Csokonai Színház első emeleti Büféjében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában