Helyi közélet

2016.03.18. 13:27

Balhé a bagosi temető körül: nem rágalmazott a polgármester

Debrecen - A bagosi temető vízellátása kapcsán írt cikket kifogásolták.

Debrecen - A bagosi temető vízellátása kapcsán írt cikket kifogásolták.

Jogerősen is felmentették szerdán a rágalmazás vétsége alól Szabó Lukácsot, Hajdúbagos polgármesterét, akit egy, az önkormányzat által kiadott helyi újság 2011 májusában megjelent cikkének állítása miatt pereltek be. A Debreceni Ítélőtábla dr. Elek Balázs vezette tanácsa úgy ítélte meg, hogy az adott cikkben szereplő tényállítások egy része némiképp túlzó, meghökkentő, azonban a büntető jogi felelősség megállapításához szükséges mértéket nem éri el. Az első fokon eljárt Nyíregyházi Járásbíróság 2014 júniusában felmentette Szabó Lukácsot, másodfokon azonban a Nyíregyházi Törvényszék 2015 májusában a vádlottat bűnösnek mondta ki rágalmazás vétségében, és megrovásban részesítette. A döntés ellen Szabó Lukács fellebbezett, így került sor a harmadfokú eljárásra, majd a jogerős felmentésre.

Mi történt a vízvezetékkel?

A tényállás szerint Hajdúbagoson egymás mellett található egy kft. telephelye, az önkormányzati tulajdonú temető és a sportpálya. Az önkormányzat által kiadott helyi újság 2011. májusi számában megjelent egy cikk, mely szerint P. T., a kft. vezetője „rabolta el a temető vizét”, J. A. (aki 2003 és 2011 között a település jegyzője volt) pedig átjátszotta az önkormányzat vízóráját P. T-nek. Az írás taglalta a községi temetőt és a pályát vízzel ellátó vezeték állítólagos elvágásának történetét is. Eszerint J. A. segítségével az önkormányzat tulajdonában lévő vízfogyasztás főmérőjét P. T. átíratta a kft. nevére és erről nem tájékoztatta az önkormányzatot. Ugyanakkor nem szólították fel a testületet az önkormányzati fogyasztás kft. felé való megfizetésére, illetve almérő felszerelésére sem a temető és a pálya fogyasztásának mérésére. Ezt követően 2010 őszén-telén P. T. a vízcső temető felé vezető részét átvágta és ledugózta azért, hogy az önkormányzat fogyasztását ne kelljen neki fizetnie. 2011 márciusában észlelték a lakosok, hogy a temetőben nincs víz. A szolgáltatás helyreállításához az önkormányzat építési munkálatokat rendelt meg. Fentiek miatt P. T és J. A. magánvádlóként, magán­indítványt terjesztettek elő Szabó Lukács polgármesterrel szemben rágalmazás vétsége miatt; ez alól született felmentő ítélet szerdán.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában