Helyi közélet

2016.02.26. 16:33

Lelki segítséget is adnak a feldolgozáshoz

Debrecen - A kezdeti trauma után rendszerint felülkerekedik az élet­ösztön.

Debrecen - A kezdeti trauma után rendszerint felülkerekedik az élet­ösztön.

– Amikor egy komoly betegség – legyen az szív- és érrendszeri vagy daganatos – diagnózisát megkapja valaki, természetes, hogy felteszi a kérdést, miért éppen én. Ugyan nap mint nap halljuk, hogy ismerősök, családtagok megbetegszenek, de magunkról másképp gondolkodunk, azt képzeljük, hogy velünk ez nem történhet meg – meséli a betegek leggyakoribb első reakcióit Mailáth Mónika, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának pszichiátere.

Szakember is segíthet

Mint az intézmény közleménye írja, tagadás, harag, alkudozás, depresszió, belenyugvás – ezeken a fázisokon mennek keresztül a súlyos betegek. Egy ponton azonban szinte mindenkiben felülkerekedik az élni akarás, az életösztön. A betegség elfogadásában és a gyógyulásban is sokat segíthet, ha pszichológus vagy pszichiáter foglalkozik a beteggel.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Onkológiai Klinikáján egyéni és csoportterápiára is van lehetőség, ahol négyfős munkacsoport segíti a betegeket. A szakember szerint figyelmes szakmai alázat kell ahhoz, hogy a pszichiáter vagy a pszichológus felismerje, pontosan mire van szüksége a betegeknek. A páciensek különösen azért hálásak, ha érzik, elegendő időt szakít rájuk a szakember, és feltehetik a kérdéseiket. Első alkalommal készül egy alapos állapotfelmérés, azt követően pedig indulhat a terápia. Annak formája attól is függ, hogy hogyan fogadta az egyén a betegségét, kik állnak mögötte. A nagyon zárkózott embert például nem kényszerítik csoportterápiára.

Jobb esélyekkel

Az már régóta bizonyított, hogy a daganatok és más betegségek kialakulásában a pszichés tényezőknek is szerepe van, ám az is köztudott, hogy a pszichoterápiában résztvevők túlélési esélyei magasabbak, jobban bíznak a gyógyulásban, kevesebb halálfélelmük van, kevésbé viselik meg őket a mellékhatások.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában